Argos

Verdachten van Essex-drama in België voor de rechter

In de rechtbank van Brugge is deze week het proces begonnen tegen de verdachten, die volgens de Belgische Justitie betrokken waren bij het fatale transport van 39 Vietnamezen naar het Britse Essex. Het is twee jaar geleden dat hun dode lichamen door de Britse politie werden gevonden in een koelcontainer.

Onder de doden waren twee minderjarige jongens, Quyen en Hieu, die vijf maanden in de beschermde opvang in Nederland hadden gezeten. Argos reconstrueerde eerder hoe ze via Keulen, Hoek van Holland, Cadier en Keer en Brussel uiteindelijk in die vrachtwagen terecht waren gekomen. 
 
Een observatieteam van de Nederlandse politie reed tot in Brussel achter de Belgische taxi aan, die de jongens in Maastricht had opgehaald. Waarom werden de jongens niet gered? En waarom faalde de samenwerking tussen de Nederlandse en de Belgische justitie? Er zijn drie verschillende officiële versies hierover, die haaks op elkaar staan.  
 
 

Zaterdag 30 oktober, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Wouter Woussen

Journalist bij de Belgische krant De Standaard

Michiel van Nispen

Tweede Kamerlid SP

 

achtergrondverhalen

‘Politie had moeten ingrijpen bij laatste reis Vietnamese Essex-slachtoffers’

De Vietnamese jongens Hieu en Quyen kwamen om bij het smokkeldrama in Essex. Tijdens hun laatste reis stonden ze tot in België onder observatie van de Nederlandse politie, maar die greep niet in. Dit had wel gemoeten, zeggen twee hoogleraren.

De laatste reis van Quyen en Hieu

In oktober 2019 worden in Essex - vlakbij Londen - 39 dode lichamen gevonden in een koeltruck. De slachtoffers zijn allen afkomstig uit Vietnam. Ze zijn door oververhitting en verstikking om het leven gekomen. Twee van hen, Tran Ngoc Hieu (17) en Dinh Dinh Thai Quyen (net 18), blijken twaalf dagen eerder te zijn weggelopen uit de Beschermde Opvang vlakbij Maastricht.