Argos

De transformatie van Angela B.

Angela B. is sinds deze week terug in Nederland. Zij veranderde van een onopvallend pubermeisje in een van de meestbesproken Syriëgangsters. Inmiddels is ze aangehouden en terrorismeverdachte.

Hoe is Angela eigenlijk geradicaliseerd? Was het meer dan een grenzeloze naïviteit? Verslaggever Ellen van den Berg sprak ruim een jaar geleden met de moeder van Angela. Een terugkeer was toen nog niet aan de orde. ‘Ineens hoorde ik geen rapmuziek meer uit de kamer komen, maar citaten uit de koran.'

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Margrite Kalverboer

is sinds 2016 Kinderombudsman.

Bibi van Ginkel

is terrorisme-expert en oprichter van GloCal Connection, een platform voor Shared Security.

 

achtergrondverhalen

Syriëgangster Angela B. terug in Nederland

De Nederlandse Syriëgangster Angela B. is teruggekeerd in ons land. Angela B. meldde zich in november vorig jaar met haar zoontje bij het Nederlandse consulaat in Istanbul in Turkije. De jihadiste was al in 2014 op negentienjarige leeftijd naar Syrië vertrokken en daar getrouwd met een Portugees met een belangrijke functie in de mediatak van Islamitische Staat. 

Hoe gevaarlijk zijn de Nederlandse IS-vrouwen?

Klopt het beeld van de ‘onschuldige’ vrouw, die alleen maar haar man zou volgen en ver achter de linies van de gewapende jihad het huishouden deed? Wat weten we van deze vrouwen en zijn ze echt veel minder gevaarlijk dan de mannelijke strijders?