Argos

De hervonden herinneringencampagne van de LEBZ

Toen de Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck in De Wereld Draait Door vertelde dat ze misbruikt is door haar vader viel een leger van columnisten en geheugenwetenschappers over haar heen. Was het wel waar wat ze vertelde? Is het misbruik aangepraat door haar therapeut?

Opvallend was dat niemand van de criticasters Op de Beeck persoonlijk kende of haar verhaal had onderzocht. Toch beweerden ze stellig dat haar verhaal niet kon kloppen. Op de Beeck was er maanden ziek van.

Argos kreeg e-mails in handen van de LEBZ, de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken die het Openbaar Ministerie adviseert bij complexe zedenzaken. De e-mails werpen nieuw licht op de mediastorm die destijds ontstond.

UPDATE 11-5 Kamerlid Michiel van Nispen stelde vragen aan de minister van Justitie en Veiligheid over de rol van de LEBZ in het publieke debat omtrent hervonden herinneringen. 

Zaterdag 8 mei, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Jelle van Buuren

Michiel van Nispen

Nel Draijer

Bessel van de Kolk

Ineke Wessel

achtergrondverhalen

Expertgroep politie orkestreerde mediaberichten ‘hervonden herinneringen’ Griet op de Beeck

Schrijfster Griet op de Beeck vertelde in De Wereld Draait Door over beelden die ze terugkreeg van misbruik door haar vader. Een batterij columnisten en geheugenwetenschappers viel over haar heen. Uit e-mails in handen van Argos blijkt dat de LEBZ hiertoe opriep, om het debat over hervonden herinneringen te beïnvloeden.

Expertisegroep politie mengde zich in zorgstandaard dissociatieve stoornissen

De Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ), die onder andere politieaangiftes analyseert met kenmerken van ritueel misbruik, heeft zich bemoeid met de zorgstandaard Dissociatieve Stoornissen.

LEBZ: 'Focus ligt op het onderzoeken van de objectieve werkelijkheid'

De Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) heeft geen interview willen geven over ritueel misbruik. De LEBZ heeft wel schriftelijk antwoord gegeven op de door Argos gestelde vragen.