Argos

‘Versplinterde kamer, tanende controle’

De Koning opent aanstaande dinsdag met Prinsjesdag het nieuwe jaar voor de Tweede Kamer. Negentien fracties telt die Kamer inmiddels. Een recordaantal. Kwantitatief meer smaken om te kiezen. Is dat een goede zaak voor de democratische vertegenwoordiging, of gaat het ten koste van de kwaliteit?

Het aantal partijen in de Kamer heeft dit jaar twee keer het eigen record verbroken. Na de verkiezingen van maart waren er 17 verkozen fracties. En met de afsplitsingen van Groep Van Haga en Groep Omtzigt, nu maar liefst 19. 

Diversiteit is mooi, maar de versplintering leidt ook tot een heel andere werkwijze. Als lid van een kleine fractie kun je niet alles doen en moet je keuzes maken, of samenwerken. Wat voor een effect heeft dat op de kwaliteit van het Kamerwerk?

Argos vraagt het politicoloog Simon Otjes, Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Don Ceder (CU) en oud-Kamerlid van de PvdA Hans Spekman.

Zaterdag 18 september, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Tweede Kamer had nog nooit zo weinig tijd en aandacht voor wetgeving

Terwijl de waan van de dag wordt besproken in de grote vergaderzaal, verhuizen steeds meer debatten over wetgeving naar commissiezaaltjes. Dit blijkt uit een analyse van alle 374 wetten die onder Rutte III zijn afgehandeld. ‘Wetgeving wordt verschoven door de dagelijkse paniekaanval.’

Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico onderzocht in samenwerking met Argos de effectiviteit van het Kamerwerk gedurende de laatste regeerperiode, voor onder meer dagblad Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer. Kamerleden besteden steeds minder tijd en aandacht aan het controleren van nieuwe wetten. Debatten over wetgeving worden verdrongen door actuele problemen die de plenaire agenda domineren, blijkt uit een data-analyse.

Negentien partijen in de Tweede Kamer

Met de afsplitsing van Pieter Omtzigt sneuvelde het recordaantal Kamerfracties voor de tweede keer dit jaar. Na de verkiezingen van 17 maart kwamen er al veel nieuwe partijen bij.

Meer smaken om uit te kiezen is een goede zaak voor de democratische vertegenwoordiging, vinden sommigen. Maar is de kwaliteit van die vertegenwoordiging er ook op vooruit gegaan? En hoe is het om als kleine fractie te moeten opboksen tegen het grote ambtenarenapparaat?

We spreken er over met politicoloog Simon Otjes, nieuwbakken Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Don Ceder (ChristenUnie) en PvdA-coryfee Hans Spekman, nu directeur van het Jeugd-educatiefonds.