Argos

Kostenstijging F-35 maakt tekorten bij krijgsmacht nog nijpender

Hoe moet het verder met de F-35, het nieuwe gevechtsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht, nu zelfs in de Verenigde Staten nut en noodzaak van dit peperdure toestel in twijfel wordt getrokken? De opvolger van de F-16, ook bekend onder de naam Joint Strike Fighter, wordt alsmaar duurder. En dat terwijl de Nederlandse krijgsmacht toch al met gigantische tekorten kampt.

In Washington is in het Huis van Afgevaardigden maar ook in de militaire top een discussie losgebarsten of niet een deel van de taken kunnen worden uitgevoerd met goedkopere vliegtuigen. Maar als de Amerikanen minder F-35-toestellen gaan aanschaffen, zullen de kosten voor Nederland naar verwachting alleen maar stijgen. De NAVO legde in oktober een vlijmscherpe analyse van de slagkracht van de Nederlandse krijgsmacht op tafel, waarin een somber beeld geschetst wordt. Vooral de landmacht heeft grote problemen.

In Argos een reconstructie van de rommelige politieke besluitvorming rond dit mijarden-project, een analyse van de problemen en een discussie over mogelijke oplossingen. Met: luitenant-generaal b.d. Ton van Loon, militair historicus Christ Klep en generaal-majoor Andre Steur, directeur plannen op het Ministerie van Defensie.

Zaterdag 10 april, 14 uur, NPO Radio 1

kamervragen

Naar aanleiding van deze uitzending stelde Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) schriftelijke vragen aan minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. ‘De additionele F-35 toestellen leveren een belangrijke bijdrage aan de noodzakelijke versterking van de Nederlandse krijgsmacht’, vindt de bewindsvrouw. Zij neemt kennis van de kritiek van Van Loon e.a., maar ziet geen reden om de ingeslagen koers te wijzigen.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Ton van Loon

Luitenant-generaal b.d.

Christ Klep

Militair historicus

Generaal-majoor Andre Steur

Directeur plannen op het Ministerie van Defensie
extra fragment

Wapenhandel-onderzoeker Frank Slijper over de Joint Strike Fighter

‘Nog altijd is er een waslijst aan problemen’ 

achtergrondverhalen

‘Een conflict beslechten alleen maar vanuit de lucht, dat gaat niet werken’

De peperdure F-35 Joint Strike Fighter zet de nijpende tekorten bij Defensie verder op scherp. Generaal buiten dienst Ton van Loon ziet met lede ogen aan hoe Nederland wél grote wapensystemen koopt, maar andere krijgsmachtonderdelen in de kou zet. ‘In feite kan Nederland niet optreden in het hoogste geweldsspectrum, simpelweg omdat we daar de middelen voor missen.’

Stoppen en doorgaan met de JSF

Eind november 2012 laaide het debat over de Joint Strike Fighter (JSF) weer op. In het regeerakkoord stond toen dat het kabinet door zou gaan met de JSF en tegelijkertijd zou onderzoeken of Nederland het dure vliegtuig wel aan moest schaffen. Vooral voor de PvdA was de JSF een hoofdpijndossier. Argos onderzocht de moeizame verhouding tussen de PvdA en de JSF.

De PvdA en de JSF

In 2008 maakte Argos een uitzending over de toen aanstaande aanschaf van de straaljager JSF (Joint Strike Fighter). De PvdA en Christenunie wilde toen uitstel om tot een betere vergelijking te komen met de enig overgebleven concurrent, de Zweedse Saab Gripen. Luister hier de reportage over de moeizame verhouding tussen de PvdA en de aanschaf van het dure gevechtsvliegtuig.