Argos

Peperdure vriendjespolitiek aan Nederlandse universiteiten

Voormalig decaan Arie de Ruijter van Tilburg University staat in Amsterdam voor de rechter. Hij is aangeklaagd wegens valsheid in geschrifte en oplichting. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de universiteit voor meer dan een miljoen Euro opgelicht. De officier van justitie heeft een forse straf tegen de 75-jarige emeritus hoogleraar geëist: twee jaar onvoorwaardelijk naar de gevangenis.

Argos onthulde in februari 2017 dat De Ruijter voor honderdduizenden Euro’s een schoonheidssalon van een familielid had ingeschakeld voor de ‘ondersteuning van promoties’. Wat is er in de rechtszaak allemaal aan het licht gekomen? Hoe ging De Ruijter te werk? Waarom heeft de universiteit de betalingen toegestaan? En wat deed Arie de Ruijter bij Universiteit Utrecht, waar hij als hoogleraar was aangesteld voordat hij in Tilburg aan de slag ging?

Zaterdag 19 juni, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Hoofddocent Universiteit Utrecht had niet eens HAVO-diploma

Een universitair hoofddocent die door Universiteit Utrecht werd aangesteld had geen enkele academische opleiding en niet eens VWO- of HAVO-diploma. Dit kwam aan het licht bij de strafzaak tegen Arie de Ruijter, de voormalige decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen van Tilburg University.

Veel vraagtekens bij kwaliteit rond promoties professor De Ruijter

Er is geen sprake van wetenschappelijke fraude bij de promoties waar oud-decaan Arie de Ruijter (Tilburg University) bij betrokken was. Dat concludeert de wetenschappelijke integriteitscommissie die in 2016 werd ingesteld naar aanleiding van de aangifte wegens mogelijke financiële fraude door De Ruijter.

Bestuur universiteit Tilburg doet aangifte tegen oud-decaan wegens verduistering via familiebedrijf

Universiteit Tilburg heeft aangifte gedaan tegen oud-decaan Arie de Ruijter wegens verduistering en valsheid in geschrifte. De voorzitter van het college van bestuur, Koen Becking, bevestigt de aangifte “tegen een oud-medewerker van de wetenschappelijke staf” aan Argos. Volgens ingewijden heeft De Ruijter meer dan een miljoen euro laten uitbetalen aan bedrijven van familieleden.