Argos

Verduistering door oud-decaan Tilburg

De Universiteit Tilburg heeft aangifte gedaan tegen oud-decaan Arie de Ruijter wegens verduistering en valsheid in geschrifte. Koen Becking, de voorzitter van het college van bestuur, bevestigt aan Argos dat er aangifte is gedaan “tegen een oud-medewerker van de wetenschappelijke staf”. Volgens ingewijden heeft De Ruijter meer dan een miljoen euro laten uitbetalen aan bedrijven van familieleden.

De Ruijter begeleidde promovendi op de universiteit Tilburg. Vanwege de grote werkdruk kreeg hij toestemming om zijn werkzaamheden deels uit te besteden. Dat deed de oud-decaan aan het bedrijf I’Solo Tisera in Gorinchem, gespecialiseerd in pedicure en andere cosmetische behandelingen. Dit bedrijf staat op naam van de man van de zus van De Ruijter.

Per afgeronde promotie ontving de universiteit omstreeks 90.000 euro van het ministerie van OCW. Een deel daarvan ging dus onder meer naar de schoonheidssalon.

De Ruijter stelt dat schoonheidssalon I’Solo Tisera “goed was in hem ondersteunen en in het zoeken naar literatuur”, maar wenst daar verder geen details over te geven.

De hoeveelheid promovendi die hij hielp, viel ook op: gemiddeld begeleidt een hoogleraar aan de universiteit Tilburg één promotie per jaar, maar de oud-decaan was alleen al in 2015 betrokken bij zeven dissertaties.

Omdat er ook vragen gerezen zijn over de kwaliteit van de door De Ruijter begeleidde promoties, heeft de universiteit een externe commissie ingeschakeld om de wetenschappelijke integriteit te onderzoeken, aldus bestuursvoorzitter Becking. Het onderzoek is afgerond, maar het rapport is nog niet beschikbaar.

Argos, over een oud-decaan die wordt verdacht van verduistering en valsheid in geschrifte.

Het hele interview met Van Geel (NCDO)

Dossier

Universiteit Tilburg heeft aangifte gedaan tegen oud-decaan Arie de Ruijter wegens verduistering en valsheid in geschrifte. De voorzitter van het college van bestuur, Koen Becking, bevestigt de aangifte “tegen een oud-medewerker van de wetenschappelijke staf” aan Argos. Volgens ingewijden heeft De Ruijter meer dan een miljoen euro laten uitbetalen aan bedrijven van familieleden.

Naar aanleiding van de uitzending zijn kamervragen gesteld. De antwoorden kwamen in april.

Ook werd bekend dat De Ruijter zijn directeursfunctie neerlegt

Er is geen sprake van wetenschappelijke fraude bij de promoties waar oud-decaan Arie de Ruijter (Tilburg University) bij betrokken was. Dat concludeert de wetenschappelijke integriteitscommissie die in 2016 werd ingesteld naar aanleiding van de aangifte wegens mogelijke financiële fraude door De Ruijter. Wel plaatst de commissie in haar rapport een reeks kritische kanttekeningen bij de kwaliteit van de promoties.

Later werd Arie de Ruijter aangehouden door FIOD.

Vier hoogleraren waren opmerkelijk vaak betrokken bij proefschriften van oud-decaan De Ruijter. Argos heeft op een rij gezet hoeveel promovendi oud-decaan Arie de Ruijter als hoogleraar aan Tilburg University begeleidde.