Argos

Zelfmoord leidt tot nieuwe spanningen bij Landelijke Eenheid

De Landelijke Eenheid van de politie is geconfronteerd met de dood van een undercovermedewerker. Het gaat om een infiltrant van het team Werken Onder Dekmantel. Diverse media melde dat de politieman zelfmoord heeft gepleegd en dat dit te maken zou kunnen hebben met dat geheime team. Het is het zoveelste debacle binnen een afdeling van de Landelijke Eenheid.

Eerder berichte Argos al over de crisis binnen de dienst DLIO. Waar twee informanten de dood vonden en de baas moest vertrekken. Betrokken collega's brengen de problemen in verband met falend leiderschap binnen de dienst.

Onderzoek van de inspectie toonde aan dat het op management niveau inderdaad rammelt bij deze afdelingen.

Zaterdag 24 april, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Onder de loep van het interne politieonderzoek

Na een akkefietje over het terugbetalen van een parkeerrekening kreeg politieman Ben* door zijn baas een integriteitsonderzoek aangezegd. Het eindigde na veertig dienstjaren met ontslag. 

Politiemensen moeten onkreukbaar zijn, maar soms wordt al bij het minste of geringste een zeer ingrijpend integriteitsonderzoek naar hen ingesteld. Is zo’n intern proces altijd eerlijk?

Om daar een beeld van te krijgen dook Argos in het dossier van Ben* die werkzaam was bij de Landelijke Eenheid, bij de afdeling Afgeschermde Operaties.

Het rommelt bij de spionnen van de politie

De informatie die de rechercheurs van Team Criminele Inlichtingen (TCI) verzamelen is cruciaal in de bestrijding van georganiseerde misdaad. Ze zijn de vooruitgeschoven post van de politie in de onderwereld en werken vaak met criminele informanten. Maar inmiddels zijn de verhoudingen binnen de TCI van de Landelijk Eenheid flink verstoord.