Argos

Zakendoen in Qatar

Hoewel het al lang bekend is dat het beroerd is gesteld met de mensen- en arbeidsrechten van de honderdduizenden migrantenarbeiders in de Golfstaat, wijst FIFA in 2010 Qatar aan als organisator van het WK voetbal in 2022. In de tien jaar die volgen, overlijden meer dan 6500 arbeiders die werken aan de bouw van stadions en bijbehorende infrastructuur, meldt de Britse krant The Guardian eerder dit jaar.

Tweede Kamerleden stemmen voor een boycot van het evenement en ook voor Sigrid Kaag, demissionair minister van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking is de maat vol. Toch worden Nederlandse bedrijven gestimuleerd zaken te doen in Qatar, via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ze moeten zich dan natuurlijk wel aan richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen houden. Kan dat wel, vraagt onderzoeksjournalist Bart Nijpels zich af. Voormalig Tweede Kamerleden Sadet Karabulut (SP) en Joël Voordewind (CU) pleiten voor streng toezicht op naleving van die richtlijnen door bedrijven en willen dat zien verankerd in een wet. In de studio legt regiospecialist Gertjan Hoetjes uit hoe lastig is het is om géén vuile handen te maken, bij zakendoen in de Golfstaat.  

Zaterdag 29 mei

Deze aflevering is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten’  (www.fondsbjp.nl)

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Bart Nijpels

Bart Nijpels is onderzoeksjournalist en documentairemaker. Tot medio 2015 gaf hij leiding aan de tv- documentaire rubriek Reporter (KRONCRV). In 2013 won hij, samen met collega Marco de Lange, De Loep, de jaarlijkse (Nederlands/Vlaamse) prijs van de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ) voor ‘Mayday, Mayday’ over luchtvaartmaatschappij Ryanair. In 2016 won Nijpels De Loep samen met Huub Jaspers (VPRO) voor de documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’. Een productie die tot aanvullend onderzoek naar de val van de enclave door het NIOD leidde.

Dr. Gertjan Hoetjes

Dr. Gertjan Hoetjes is docent bij de afdeling Midden-Oosten van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is expert op het gebied van de Golf-regio, Staat-Maatschappij Relaties, Politieke Economie, Internationale Betrekkingen en Media. Hij publiceerde verschillende wetenschappelijke artikelen over politieke betrekkingen in de Golfstaten en heeft eerder meegewerkt aan interviews voor diverse media outlets op televisie, radio en in gedrukte pers (o.a. BBC, Sky News, VPRO Buitenland, Nederlands Dagblad). 

achtergrondverhalen

'Een WK van verdriet'

Sinds de toewijzing van het WK eindtoernooi 2022 bouwt Qatar voor tientallen miljarden stadions en infrastructuur. Nederlandse ondernemers en financiële instellingen verdienen miljoenen in de Golfstaat. Maar kun je wel zakendoen in een land waar de rechten van honderdduizenden met voeten worden getreden? En wie ziet er eigenlijk op toe of bedrijven zich houden aan de spelregels op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Verdwijning voetbalclub Fair Play

In voetbalwereld is er altijd wel iets aan de hand. Als het niet bij de top is, dan wel bij de amateurs. In 2017 onderzocht Argos de verdwijning van de Culemborgse club Fair Play. Een succesvolle amateurclub, opgericht door Marrokaanse Nederlanders. Luister hier.