Argos

387 miljoen dollar voor spionage-operatie van Qatar tegen de FIFA

De Zwitserse omroep SRF onthulde vorige week dat Qatar een enorme spionage-operatie heeft laten uitvoeren tegen de FIFA. De operatie moest ervoor zorgen dat het WK voetbal, vanwege alle kritiek op de mensenrechten in Qatar en omkoping van FIFA-functionarissen, niet als nog zou worden toegekend aan een ander land.

Global Risk Advisors, een door een voormalige CIA-agent opgericht Amerikaans bedrijf, kreeg de opdracht voor deze operatie en een budget van 387 miljoen dollar. Iedereen die ertoe deed moest worden overtuigd van de gedachte: ‘Het WK in Qatar is goed voor de wereld’. Zo staat het letterlijk in de geheime documenten over de operatie die de SRF in handen kreeg. Critici binnen de FIFA, bijvoorbeeld de president van de Duitse voetbalbond Theo Zwanziger, moesten worden ‘geneutraliseerd’.

De operatie had een looptijd van tien jaar. Er werden computers van FIFA-bestuurders gehackt, gesprekken afgeluisterd en tientallen agenten ingezet. Zelfs familieleden van FIFA-bestuurders werden betaald om die bestuurders te beïnvloeden.

In de documenten over de spionage-operatie staat ook de naam van oud-KNVB-voorzitter Michael van Praag. Hij wordt als een ‘threat’ gezien, een bedreiging voor Qatar. Van Praag had zich kritisch uitgelaten over de toekenning van het WK aan Qatar en wilde zich 2015 kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de FIFA.

Fiona Endres, hoofd onderzoek van de SRF, vertelt over de onthulling. Michael van Praag reageert.

Zaterdag 12 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Fiona Endres

Hoofd onderzoek van de SRF, de publieke omroep in Zwitserland. In 2020 werkte zij - samen met Argos, de Washington Post en de Duitse omroep ZDF - aan onthullingen over ‘Operatie Rubicon’, een spionage-operatie van de CIA en de Duitse Bundesnachrichtendienst. Endres werd hiervoor in Zwitserland uitgeroepen tot ‘journalist van het jaar’.

Michael van Praag

Voormalig voorzitter van Ajax en van de KNVB. Hij was bestuurder van de UEFA, de Europese voetbalbond, en stelde zich in 2015 kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA, de wereldvoetbalbond.

achtergrond

De cryptoleaks van CIA en BND: ‘Dit was de inlichtingen-coup van de eeuw’

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. Nederland speelde een pikante bijrol in deze zogenaamde ‘cryptoleaks’.

Dossier: Cryptoleaks

De CIA en de Duitse BND zetten een geheime operatie op touw, waarmee ze gedurende tientallen jaren de regeringen van meer dan 120 landen af konden luisteren. Nederland hielp daarbij. Maar tegelijkertijd werd Nederland, zonder dat te weten, ook afgeluisterd.

Cryptoleaks: Zwitserland speelde actieve rol in spionage-operatie

De Zwitserse inlichtingendienst participeerde als junior partner van de CIA in de spionage-operatie Rubicon, maar de Zwitserse regering werd daar slechts mondjesmaat over geïnformeerd. Dit concludeert de onderzoekscommissie van het Zwitserse parlement in haar rapport ‘Fall Crypto AG’.

Qatar zag Michael van Praag als ‘bedreiging’ voor WK

Qatar vond oud-KNVB-voorzitter en toenmalig UEFA-bestuurder Michael van Praag een ‘bedreiging’ voor het doorgaan van het WK-voetbal. Dat blijkt uit documenten van een Amerikaans bedrijf dat door de Qatarese autoriteiten in de arm was genomen om critici van het wereldkampioenschap te bespioneren. De documenten zijn boven tafel gekomen in een onderzoek van de Zwitserse publieke omroep SRF en komen morgen aan de orde in de radio-uitzending van Argos.