Argos

De miljonair, het dorp en de megastal

Terwijl de meeste melkveehouders zich zorgen maken over hun toekomst en er vooral gesproken wordt over afname van het aantal koeien, steekt multimiljonair Kees Koolen zijn geld in het opkopen van boerenbedrijven en landbouwgrond.

Koolen was eerder investeerder en directeur van hotel-website Booking.com. Zijn ambitie nu: de grootste koeienboer ter wereld worden. Hoe staat het met die ambitie? Waarom investeert deze succesvolle ondernemer in een sector die alleen maar krimpt? Is landbouwgrond een lucratief beleggingsobject voor investeerders? En wat zijn de gevolgen voor de boeren? 

In de studio een gesprek met Sergio Nieto Solis van The Investigative Desk. Hij deed samen met Tomas Vanheste onderzoek naar Vreba Melkvee, het bedrijf van de familie Van Bakel uit het Limburgse Vredepeel, dat samenwerkt met investeerder Kees Koolen. Vreba behoort tot de grootste ontvangers van Europese landbouwsubsidies. Dragen die subsidies bij aan het doel om de landbouw duurzamer te maken?

Het artikel over Vreba verschijnt zaterdag (5 maart) op de website van Follow The Money. Lees ook het achtergrondartikel bij deze uitzending, te vinden onderaan de pagina.

Zaterdag 5 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Cor en Gerda Vredegoor

Beiden boer en de buren van het bedrijf in Steenderen dat Kees Koolen kocht

Pieter-Jan Achterkamp

Boer uit Steenderen die zijn bedrijf aan Kees Koolen verkocht heeft

 

Stan Gloudemans

Kavelruilcoördinator en werkzaam bij het agrarisch adviesbureau Optifield

 

Jeroen Rheinfeld

Kavelruildeskundige en bijzonder hoogleraar agrarisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen

 

Hans Meijer

Akkerbouwer in Zeeuws-Vlaanderen en voorzitter van de Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers in NederlandHans Meijer

 

Marcel Schiphorst

Gebiedsmakelaar en woordvoerder van Kees Koolen

 

Sergio Nieto Solis

Onderzoeksjournalist bij The Investigative Desk

 

achtergrondverhalen

‘Verbouwen is bijzaak voor Kees. Hij is belegger’

Multimiljonair Kees Koolen zegt de grootste koeienboer ter wereld te willen worden. Hij lijkt vooral in landbouwgrond te beleggen. De Rabobank en de Bond van Landpachters zien een toename van investeerders op de markt voor landbouwgrond. ‘De prijzen schieten omhoog.’

Na stikstof wacht de volgende crisis: ons water is te vies

De waterkwaliteit in Nederland staat er belabberd voor. Slechts 1% van het oppervlaktewater voldoet aan de Europese afspraken, zien onderzoekers. Als daar niet snel verandering in komt, dreigen niet alleen boetes uit Brussel: ‘We koersen af op om een impasse vergelijkbaar met de stikstofcrisis.'