Argos

Uithuisplaatsingen: doorgeplaatst

Als Cheyenne acht jaar oud is, gaat ze wat nachtjes uit logeren. Althans, dat is wat haar verteld wordt. In werkelijkheid wordt ze die dag uithuisgeplaatst. Ze komt terecht in een jeugdzorginstelling, en dat zal zeker niet het laatste adres zijn waar Cheyenne gedurende haar kindertijd zal komen te wonen.

Een productie van: Judith Konijn en Jakob Koolschijn

Een veiligere en stabielere woonsituatie. Dat is het uitgangspunt van jeugdzorg wanneer een kind uithuisgeplaatst wordt. Toch weten we dat veel uithuisgeplaatste kinderen niet op eenzelfde locatie blijven wonen, maar vaak van plek naar plek moeten verhuizen. Bijvoorbeeld omdat ze geen aansluiting vinden in het pleeggezin, of omdat de instellingsplaats maar tijdelijk is. ‘Ik denk dat de meeste kinderen te maken hebben met doorplaatsen’, zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Het aantal doorplaatsingen loopt uiteen. Sommige kinderen verhuizen één keer, maar anderen wel twintig.

Doorplaatsingen zijn schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen, komt uit studies naar voren. Waarom wordt er dan toch zoveel doorgeplaatst binnen de jeugdzorg? En wat is er nodig om dit te veranderen?

Zaterdag 26 februari, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers in de reportage

Cheyenne

Werd op haar achtste uithuisgeplaatst en maakte vele doorplaatsingen mee

 

Margrite Kalverboer

Kinderombudsman

 

Wytse

Leidinggevende intensieve behandelteams bij een jeugdzorginstelling

sprekers in de studio

Lisa Westerveld

Tweede Kamerlid (Groen Links)

Karlijn Stals

Vakgroepleider Vakmanschap bij het Nederlands Jeugd Instituut (NJI)

achtergrondverhalen

Het doorgeplaatste kind Gebrina

Gebrina is veertien als ze uit huis wordt geplaatst. In de eerste twee jaar die ze onder de hoede van Jeugdzorg doorbrengt, wordt ze maar liefst vijf keer overgeplaatst. Elke keer een nieuwe plek, een nieuw gezin, en nieuwe regels. ‘Ik heb wel eens bewust spullen in mijn koffer gelaten. Ik dacht: als ik toch weer ga, dan zit het er alvast in.’

  

Uithuisplaatsingen: komen de kinderen ooit weer thuis?

Als jeugdbeschermer Esmay de opdracht krijgt om het gezag van moeder Helena over haar uithuisgeplaatste kinderen te beëindigen, krijgt ze twijfels. Is er wel voldoende gewerkt aan terugplaatsing? Tegen het plan in van haar werkgever, de jeugdbeschermingsorganisatie, probeert ze er alles aan te doen om de kinderen in de buurt van hun moeder te houden.