Door de oorlog in Oekraïne zijn we ons er opnieuw van bewust dat ze er nog steeds zijn en welke gevaren ervan uitgaan: kernwapens. Negen landen beschikken erover, waaronder ook Pakistan. Hoe dat land een nucleaire macht werd en welke rol Nederland daarbij speelde, is nooit helemaal opgehelderd. Vrijgegeven documenten van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken lichten een tipje van de sluier op.

Het gaat om de affaire rond Abdul Qadeer Khan - in Pakistan gevierd als ‘vader van de Pakistaanse atoombom’, in Nederland gebrandmerkt als atoomspion. Khan werkte in de jaren zeventig bij het bedrijf Urenco in Almelo, een bedrijf dat via de ultracentrifuge-technologie verrijkt uranium produceert, dat nodig is voor de opwekking van kernenergie maar dat ook gebruikt kan worden voor het maken van een atoombom.  

Argos maakte er een aantal spraakmakende uitzendingen over, toch is de spionageaffaire niet helemaal opgehelderd. Heeft Nederland inderdaad Khan zijn gang laten gaan op verzoek van Washington, zoals wijlen premier Ruud Lubbers eerder in Argos vertelde? En waarom liet Nederland kans op kans schieten om Khan in de gevangenis te zetten?

Geheime documenten die een aantal maanden geleden door de Amerikaanse regering zijn vrijgegeven schetsen een onvertelde geschiedenis. Met drie voormalige ministers en een voormalige CIA-officier houden we het non-proliferatiebeleid van de jaren zeventig en tachtig tegen het licht. Hoe een ‘historische vergissing’ Pakistan een zetje gaf op weg naar atoommacht.

Zaterdag 26 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Ben Bot

voormalig minister van Buitenlandse Zaken en topdiplomaat. Thans lobbyist bij consultancyfirma Meines Holla & Partners in Den Haag.

Joris Voorhoeve

voormalig minister van Defensie en lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, dat onlangs een rapport uitbracht over de huidige risico’s van kernbewapening.

Frits Korthals-Altes

is meer dan vijfentwintig jaar actief geweest in de landelijke politiek. Hij was voorzitter van de VVD, Tweede Kamerlid, voorzitter van de Eerste Kamer en minister van Justitie in de kabinetten-Lubbers.

 

Richard Barlow

voormalig inlichtingenofficier. Werd in 1985 aangesteld door de CIA om het Pakistaanse nucleaire programma te analyseren en operaties tegen de ontwikkeling van een Pakistaanse atoombom op te zetten.

 

 

achtergrondverhalen

Argos dossier atoomspion Khan

Al 28 jaar bijt Argos zich vast in spraakmakende dossiers. Een daarvan is de zaak van spion en vader van de Pakistaanse atoombom Abdul Khan. Argos heeft tussen 2004 en 2022 verschillende uitzendingen gewijd aan deze zaak, een kwestie van wereldbelang: de 'Islamitische' atoombom.

De man die te veel wist woont nu in een camper in Montana

Hij was dé CIA-specialist op het gebied van Pakistans atoomgeheimen, maar Richard Barlow werd ontslagen nadat hij tegenover het Congres hierover de alarmbel luidde. De oud-inlichtingenofficier woont nu berooid in een camper en kijkt verbitterd terug op de ‘historische vergissing’ waardoor regimes als Noord-Korea en Iran nucleaire machten werden.