Argos

Wat doen we straks met ons kernafval?

Kernenergie staat weer helemaal op de agenda. De Britten willen in de komende tien jaar acht nieuwe kerncentrales bouwen en ook de Nederlandse regering ziet een rol voor kernenergie om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

In het regeerakkoord spraken de coalitiepartijen af de huidige centrale bij Borsele langer open te houden en daarnaast stappen te zetten voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. 

De vraag wat we doen met het radioactieve afval krijgt minder aandacht. Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn, maar de deadline voor een permanente ondergrondse opslag is gesteld op 2130, over meer dan honderd jaar dus. 

Is dat verantwoord? En zijn de opties die nu op tafel liggen –opslag in zoutkoepels, kleilagen en graniet - wel realistisch? Duitsland kampt met de gevolgen van instabiele zoutmijnen, waardoor lekkende vaten kernafval die er in de vorige eeuw zijn opgeslagen, moeten worden verplaatst. Een miljardenproject dat tot nu toe weinig succes heeft gehad. 

Argos over de zoektocht naar een veilige opslag voor het radioactieve afval van nu en van de toekomst.

Zaterdag 16 april, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Herman Damveld

kernenergiespecialist

Ewoud Verhoef

adjunct-directeur van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA)

 

Jan Haverkamp

nucleair expert bij energiedenktank WISENederland.

 

achtergrondverhalen

Wat gebeurt er met radioactief afval?

Hoe slaan we ons radioactieve afval nu op? De Kennis van Nu bracht in 2020 een bezoek aan de COVRA in Vlissingen.

De slepende sloopkwestie van de kerncentrale in Dodewaard

Kernenergie komt weer in het vizier om de klimaatdoelen te kunnen halen. De partijen die over een nieuw kabinet onderhandelen zouden zelfs concreet praten over nieuwe kerncentrales in Nederland. Ondertussen staat in het Gelderse Dodewaard een kerncentrale al decennialang stof te verzamelen, in afwachting om ontmanteld te worden.