Het bespioneren van journalisten, de oppositie of andere criticasters door het inzetten van spyware: het gebeurt steeds vaker. Al in zeker vier Europese lidstaten zijn deze schandalen aan het licht gekomen. Het Europees Parlement stelde in maart dit jaar een onderzoekscommissie in die onderzoek moest doen naar het gebruik van spyware binnen de EU-lidstaten. Komende week verschijnt het rapport.

Het gaat om zeer moeilijk op te sporen spyware, zoals Pegasus en andere surveillance software, die mobiele apparaten totaal kunnen overnemen. In Griekenland speelt al maanden een schandaal omdat journalisten en leden van de oppositie door veiligheidsdiensten met dit soort software bespioneerd werden. Het hoofd van de inlichtingendienst moest daarom aftreden.

Ook in Spanje, Polen en Hongarije speelden schandalen, waar mogelijk illegaal gebruik is gemaakt van deze software, vaak onder het mom van ‘nationale veiligheid’. Daarnaast werden ook een aantal Eurocommissarissen en medewerkers slachtoffer van de hackaanvallen of de pogingen daartoe.

Sophie in ’t Veld (D66) is lid van de Pega-commissie, de commissie die het onderzoek uitvoerde. Zij vertelt hierover in Argos. Cybersecurity expert Joeri Blokhuis van beveiligingsbedrijf Responder zit in de studio om uitleg  te  geven over alle technische ins en outs en geeft  commentaar  op een kleine enquête die Argos deed onder alle ministeries over het digitaal veiligheidsbeleid.

 

Zaterdag 5 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Sophie in 't Veld

Europarlementariër voor D66 en lid van de Pega-commissie die onderzoek doet naar het gebruik van spyware in de Europese Unie en door lidstaten.

Joeri Blokhuis

Cybersecurity-expert, mede-eigenaar van beveiligingsbedrijf Responders.

Renske Leijten

Kamerlid SP

achtergrond

Bescherming mobiele telefoons op ministeries tegen spyware ‘ondermaats’

Nederlandse ministeries hebben hun digitale beveiliging tegen spionagesoftware op mobiele telefoons onvoldoende op orde. Dat concludeert cybersecurity-expert Ronald Prins, op basis van antwoorden op vragen die Argos heeft gesteld aan alle ministeries over het tegengaan van spyware, zoals het beruchte Pegasus.

De spyware van Iran draait in een Hollands datacentrum

Nederland is een belangrijke schakel in een grote cyberoperatie waarmee Iran tegenstanders in Europa en de rest van de wereld bespioneert. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van cybersecuritybedrijf Bitdefender in samenwerking met Argos. ‘Het gaat om mensenlevens’.

De cryptoleaks van CIA en BND: ‘Dit was de inlichtingen-coup van de eeuw’

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. Nederland speelde een pikante bijrol in deze zogenaamde ‘cryptoleaks’.