Braindrain bij de arbodienst van het Erasmus MC

Gebrekkige zorg voor de zorgmedewerker

De werkdruk voor ziekenhuismedewerkers is hoog. Ondertussen zijn er grote zorgen over het stijgende ziekteverzuim en personeelsverloop in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Extra belangrijk dus, dat er goed voor deze medewerkers wordt gezorgd. Maar dat is niet in elk ziekenhuis vanzelfsprekend.

Een productie van: Barbara Schreuders en Judith Konijn

Arbodiensten ondersteunen werkgevers en werknemers bij ziekteverzuim, re-integratie en preventie van uitval. Bij academische ziekenhuizen zijn dat bijna altijd interne arbodiensten, omdat het heel grote, complexe organisaties zijn met veel risico’s. Niet alleen voor het zorgpersoneel, maar ook voor personeel in laboratoria en onderzoeksruimtes.

Het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, met zo’n 16000 medewerkers een van de grootste academische ziekenhuizen van het land, wil echter sinds het voorjaar van 2020 af van haar interne arbodienst. Midden in de eerste lockdown zijn er de eerste geluiden over een reorganisatie, die vanaf dat moment zorgen voor grote onrust. De chaos is compleet als het definitieve plan recent wordt afgeschoten door de Ondernemingsraad van het Erasmus MC.

Wat speelt er precies bij het Erasmus MC?  En wat zijn de gevolgen van deze bonje bij de arbodienst voor de zorgmedewerkers waar, juist nu, zo goed voor gezorgd moet worden? In Argos een reconstructie aan de hand van tientallen interne documenten en gesprekken met  (ex-)medewerkers. Ook gaan we op bezoek bij Jaap Maas (bedrijfsarts bij het Amsterdam UMC) en bij Liane Hoogendoorn (vakbondsbestuurder regio Rotterdam voor de FNV).

Zaterdag 22 oktober, 14 uur, NPO Radio 1

Document

Lees hier de brief aan de Raad van Bestuur waarin de Ondernemingsraad niet instemt met het reorganisatieplan. Om de privacy te beschermen, hebben we ervoor gekozen om de namen die in de brief staan zwart te lakken.

Brief OR aan de Raad van Bestuur ▼

Bronnen

Deze uitzending is grotendeels gebaseerd op interne documenten van het Erasmus MC. Veel van de mensen die we spraken voor deze uitzending, willen anoniem blijven. In totaal spraken we met zo'n tien huidige en oud-medewerkers, uit alle regionen van de Arbodienst. Ook medewerkers van het Erasmus MC, die op enigerlei wijze van de diensten van de Arbodienst gebruik maken of maakten, deelden hun ervaringen. Wat zij ons vertelden hebben we laten inspreken door anderen, om de anonimiteit te garanderen.

sprekers

Jaap Maas

Bedrijfsarts in het Amsterdam UMC

Liane Hoogendoorn

Vakbondsbestuurder voor de FNV

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrond

Braindrain bij arbodienst van het Erasmus MC

In het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum is al meer dan twee jaar grote onrust over een reorganisatieplan voor de arbodienst. Het personeel komt in opstand. Het plan is afgekeurd door de Ondernemingsraad, maar er zijn al wel meerdere medewerkers vertrokken. De chaos op de afdeling is groot en de vraag rijst of er nog wel voldoende capaciteit is om goed te zorgen voor de ziekenhuismedewerkers. Voor bepaalde zorg moet inmiddels zelfs worden aangeklopt bij het LUMC.

Heibel op Almeerse IC bedreigde patiëntveiligheid

‘Wildwest-geneeskunde’, zo noemen verpleegkundigen de zorg die ze tot voor kort leverden op de intensive care afdeling van het Flevoziekenhuis in Almere. Nauwelijks overleg tussen specialismes, complexe behandelingen die zonder begeleiding van een intensivist werden uitgevoerd en artsen die bij spoedgevallen niet naar het ziekenhuis wilden komen.

Personeelsgebrek: Ademnood in de zorg

Het gebrek aan zorgmedewerkers nu en straks heeft gevolgen voor iedereen. Wachtlijsten worden steeds langer in de zorg, maar ook studenten die zich melden bij de zorgopleidingen staan inmiddels op een wachtlijst. Verpleegkundigen, studenten en opleiders luiden de noodklok, want de naschokken van corona leiden tot ademnood in de zorg.

Morele schade op de Intensive Care

In het gevecht tegen het coronavirus staan IC-verpleegkundigen aan de frontlinie. Maar wie houdt in de gaten of zij zelf niet onderuitgaan? Uit cijfers die we opvroegen blijkt: bijna 1 op de 10 IC-verpleegkundigen zit nu ziek thuis. Waar die uitval door komt - een coronabesmetting of andere oorzaak - wordt niet geregistreerd door de Nederlandse Zorgautoriteit.