Argos

Schimmige handel in digitale kunst

Digitale kunst in de vorm van zogenaamde Non-Fungible Tokens (NFT’s) is nieuw, niet alleen in artistieke zin, maar ook in de strijd tussen de boef en de politieman.
Want voordat een leek snapt waar het over gaat, kunnen er met deze NFT’s al grote hoeveelheden geld worden witgewassen. Dat gebeurt ook wel met traditionele kunst, maar de waarde van NFT’s is veel minder goed in te schatten en dat maakt het bijzonder aantrekkelijk voor duistere praktijken.

Een productie van: Thijs van Dorssen

De prijzen van deze digitale plaatjes kunnen enorm stijgen en dalen en niemand die helemaal begrijpt waarom of hoe. Het is een beetje wat de gek er voor geeft en dat maakt het interessant voor criminelen. Nieuwe kopzorgen dus voor opsporingsdiensten, maar ook kunstenaars, verzamelaars en kenners zijn niet blij met de slechte naam die deze ongezonde aandacht van de onderwereld met zich mee brengt. Argos duikt in de digitale kunstscene en gaat op zoek naar de artistieke én naar de criminele waarde van NFT’s.

 

Bekijk hier het audio-kunstwerk van Argos waarvan een officiële NFT werd gemaakt.

Zaterdag 26 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Jan Robert Leegte

NFT-kunstenaar

Arthur Brand

Kunstdetective

Arief Hühn

Hoofd van FreedomLab, denktank voor toekomstscenario’s

Natasha Greenhalgh

 Co-founder en creative director NXT-museum in Amsterdam

Rick Harmsen

Cryptocurrency en blockchain specialist bij DataExpert

Raoul

Digitaal rechercheur bij het Financial Advanced CyberTeam van de FIOD (Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst)

achtergrond

Van digitale kunst tot de geboorte van het internet: NFT's die voor miljoenen gekocht worden

NFT's, of Non-Fungible Tokens, worden steeds populairder. Je kunt ze zien als een digitaal bewijs van eigenaarschap. Een NFT wordt gekoppeld aan een digitaal object, zoals een afbeelding of video. In de NFT staat wie de eigenaar van het digitale object is, dus als je een NFT bezit, kun je aantonen dat je het origineel hebt en geen kopie. Om die reden worden NFT's vaak gebruikt bij digitale kunstwerken: de eigenaar van een NFT heeft iets unieks. En net als in de fysieke kunstwereld, betekent uniek vaak ook kostbaar.