Argos

Assad woont ook in Nederland: de getuigenissenbank

In het zogeheten Syrische Oral history project van het NIOD, het instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, hebben 85 gevangenisslachtoffers en 30 daders van het regime van vader en zoon al-Assad gedetailleerd hun verhaal verteld. Unieke getuigenissen van slachtoffers woonachtig in Nederland die niet eerder toegankelijk waren voor een groter publiek.

Tot nu toe was de getuigenissenbank van het NIOD niet openbaar. Bovendien waren alle interviews in het Arabisch. Met medewerking van het Fonds Bijzondere journalistieke projecten en dagblad Trouw hebben we de afgelopen maanden een aantal gedetailleerde ooggetuigenverslagen laten vertalen. Drie ex-gevangen, allen woonachtig in Nederland, vertellen hun verhaal. 

Het gaat om verhalen van slachtoffers die gemarteld zijn in een van de ongeveer 50 gevangenissen van het Syrische regime. Maar ook zijn er verhalen van voormalige daders, zogenaamde deserteurs, veelal spijtoptanten.

Zo’n 8% van de Syrische bevolking heeft in de gevangenis gezeten of zit daar momenteel nog in, de repressie is nog elke dag voelbaar.

In de studio hoogleraar Holocaust- en genocidestudies Uğur Üngör van het NIOD. Hij deed samen met Jaber Baker de interviews voor het oral history project. Ze schreven er een boek over: ‘De Syrische Goelag’.

Een productie van: Ellen van den Berg

Zaterdag 6 mei, 14 uur, NPO Radio 1
sprekers

Uğur Üngör

Hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies UvA en NIOD (het instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies)

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrond

Getuigenissen uit de gevangenissen van Assad

In Nederland wonen steeds meer Syriërs aan wie op het eerste gezicht niets te zien is, maar trauma’s hebben omdat zij gemarteld zijn in hun land van herkomst. Hun verhalen zijn onbekend en hun problematiek is vaak onbegrepen. Argos en Trouw publiceren daarom vandaag in samenwerking met het NIOD, het instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, gedetailleerde ooggetuigenverslagen van drie ex-gevangenen van het Syrische schrikbewind onder president Assad. Unieke getuigenissen van slachtoffers woonachtig in Nederland die niet eerder toegankelijk waren voor een groter publiek.

Assad woont ook in Nederland

In Nederland wonen steeds meer mensen aan wie niets te zien is, maar trauma’s hebben omdat zij gemarteld zijn in hun land van herkomst. In ons land krijgen zij vaak niet de juiste hulp om met deze herinneringen te leven. Met alle gevolgen en gevaren van dien: voor henzelf, maar ook voor onze samenleving. 

IND laat trauma’s asielzoekers vrijwel nooit onderzoeken

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat bijna nooit onafhankelijk medisch en psychisch onderzoek doen bij asielzoekers met trauma’s. Dat blijkt uit cijfers die Argos heeft opgevraagd. De onderzoeken zijn belangrijk om goed te beoordelen of asielzoekers recht hebben op hulp en bescherming in Nederland en een verblijfsvergunning. ‘De IND kan symptomen van een trauma niet herkennen.’