Argos

Ayahuasca: een toverdrank of een total loss?

Op het internet wemelt het van de aanbieders van ayahuasca-retraites. Voor meestal een paar honderd euro kun je een weekend boeken waar de sjamanistische drank ayahuasca wordt geschonken. Een aftreksel van twee plantjes uit het Amazonegebied, dat meestal zorgt voor een heftige psychedelische ervaring. Deskundigen waarschuwen voor de gevaren van de drank voor de geestelijke gezondheid.

Een productie van: Thijs van Dorssen

Ayahuasca bevat het middel DMT, een stof die op lijst 1 van de Opiumwet staat en dus voor de wet gelijkgesteld is aan drugs als heroïne en cocaïne. Ayahuasca importeren, bereiden en serveren is strafbaar. 

Vooral mensen met een psychische aandoening wordt door deskundigen afgeraden ayahuasca te drinken. Toch claimen aanbieders van de drank op het internet dat het heilzaam is, ook voor mensen met bijvoorbeeld een depressie. En ook in de wetenschap is er discussie of en hoe ayahuasca eventueel toch zou kunnen helpen bij bepaalde psychische aandoeningen, zo blijkt uit het onderzoek van Argos.

Verwarring alom, waardoor de argeloze consument door de bomen het bos niet meer kan zien. Want is ayahuasca een toverdrank of een enkeltje richting een total loss?

Zaterdag 18 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

extra reportage

luister verder

sprekers

Thijs van Dorssen

Onderzoeksjournalist

Benjamin de Loenen

Directeur en oprichter ICEERS, non-profit die pleit voor integratie psychoactieve planten als therapeutische hulpmiddel in de maatschappij

Kim van Oorsouw

Forensisch psycholoog aan de Universiteit Maastricht

Tijmen Bostoen

Psychiater

Eva Ehrlich

Coördinator Bedrijfsvoering Publieksinformatie Trimbos-instituut

Jim van Os

Hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht

Joost Breeksema

Directeur Stichting OPEN en onderzoeker aan de Universiteit Groningen

Rene

Ondervond negatieve gevolgen na gebruik ayahuasca

achtergrond

VPRO Ongehoord: De heilige geest uit een fles

Gerrit Kalsbeek reisde af naar de Braziliaanse provincie Amazonia. Ergens in de jaren '30 verscheen daar de Maagd Maria aan de rubbertapper Raimundo Irineu Serra, die de opdracht kreeg een nieuw geloof te stichten. Het gebruik van ayahuasca, een plantaardig brouwsel dat al minstens 2000 jaar door Indianen wordt gebruikt om contact te maken met de astrale wereld, vormt de basis voor dit geloof. Nu 60 jaar later is de Santo Daime kerk (daime is een andere naam voor ayahuasca) verspreid in meer dan 60 landen. Het hart van deze religie ligt in Mapia, een kleine nederzetting in het Zuid Amerikaanse oerwoud.

VPRO DOCS: De tripgeneratie

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de medicinale toepassing van psychedelica. Betekent dit dat we op drempel van een ‘psychedelische renaissance’ staan? Rinke Vreeke zoekt het uit in haar podcast ‘De tripgeneratie’. ’’Er is echt sprake van een beweging.’’

OVT: Psychedelica terug als medicijn

Psychedelische drugs als medicijn tegen psychische klachten? Het lijkt een gekke combinatie, maar de medische wereld loopt er weer warm voor. Nu maakt het ook een opmars in Nederland. In de jaren ’50 werden LSD en psilocybine breed beschikbaar gesteld door farmaceutische bedrijven en in 2020 ontving Nederlandse neurowetenschapper en psycholoog Michiel van Elk een beurs om te onderzoeken wat de precieze effecten zijn van psychoactieve drugs op het menselijk brein. Is psychedelica als medicijn terug van weggeweest?