Argos

De aflaathandel van het klimaat

Grote bedrijven maken graag mooie sier met de claim dat ze klimaatneutraal produceren of op zijn minst een deel van hun CO2-uitstoot compenseren. Dat doen ze bijvoorbeeld door bomen aan te planten of bossen te beschermen. Want: bomen halen CO2 uit de lucht en helpen bij het aan banden leggen van klimaatverandering.

South Pole is een groot internationaal adviesbureau met hoofdzetel in Zürich, dat wereldwijd projecten financiert om bossen die met kap worden bedreigd te beschermen. Dat doen ze door zogeheten kredietbrieven te verkopen. Een deel van de opbrengst van die kredietbrieven wordt gebruikt om lokale gemeenschappen te laten stoppen met de houtkap en alternatieve verdienmogelijkheden te bieden.

Een van het grootste van dit soort projecten is het Kariba-project in Zimbabwe, in een bosgebied anderhalf keer zo groot als de provincie Gelderland. Kariba is big business. South Pole verkocht de afgelopen tien jaar voor honderd miljoen Euro aan Kariba-kredietbrieven - aan klanten als Volkswagen, Porsche, McKinsey, Gucci, Nespresso, en ook aan de Nederlandse energieleverancier Greenchoice.

Maar kloppen de berekeningen van de CO2-reductie van South Pole wel? En kreeg de inheemse bevolking ook werkelijk het deel van de opbrengst dat was beloofd? Ties Gijzel en Bart Crezee van Follow The Money deden hier uitgebreid onderzoek naar. Zij vertellen over hun bevindingen. En Argos vroeg de grote baas van South Pole, mede-oprichter en CEO Renat Heuberger, om een reactie. 

Zaterdag 25 februari, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

reacties op de uitzending

reactie South Pole

Argos-redacteur Huub Jaspers interviewde de grote baas van South Pole, CEO en mede-oprichter Renat Heuberger, over het Kariba-project en het artikel van Follow The Money. Hier kunt u naar het complete interview (een uur, in het Duits) met Heuberger luisteren:

sprekers

Ties Gijzel

Onderzoeksjournalist bij Follow the Money. Eerder onderzoeksjournalist bij Argos en mede-oprichter journalistiek platform 'Are We Europe'.

Bart Crezee

Onderzoeksjournalist bij Follow the Money. Hij promoveerde in 2022 als tropisch ecoloog aan de Britse universiteit van Leeds. 

Renat Heuberger

Mede-oprichter en CEO van SouthPole, een internationaal opererend adviesbureau voor klimaatbeleid met hoofdkantoor in Zürich.

artikel FTM (NL/EN)

Prestigeproject van ’s werelds grootste CO2-handelaar leidde juist tot meer uitstoot

South Pole, het meest invloedrijke klimaatadviesbureau ter wereld, verkocht jarenlang grotendeels fictief gebleken uitstootrechten aan honderden bedrijven, waaronder Gucci, Volkswagen en energieleverancier Greenchoice. Dat blijkt uit onderzoek van Follow theMoney. Daardoor bestaan de klimaatprestaties van de crème de la crème van het bedrijfsleven deels alleen op papier. Intern is het crisis: werknemers willen dat de fout wordt erkend, maar de bedrijfsleiding schuift die onder het tapijt.

Showcase project by the world’s biggest carbon trader actually resulted in more carbon emissions

For years, South Pole – the world’s most influential climate consultancy – sold essentially concocted emission rights to hundreds of companies, including Gucci, Volkswagen and energy supplier Greenchoice. As a result, part of the climate achievements of many prestigious companies exist only on paper. Said carbon credits generated tens of millions of euros for South Pole. The company is in crisis: employees want the error to be acknowledged, while management is sweeping it under the rug.

achtergrond

Money to Burn

Money to Burn is an investigation by a team of journalists and European newsrooms, led by Argos and funded by Investigative Journalism for Europe.

Wordt Nederland gebruikt om Amerikaanse sancties tegen China te omzeilen?

China pleegt genocide in Xinjiang tegen de Oeigoeren. Dat concludeerde het Britse ‘Oeigoeren tribunaal' donderdag op basis van uitgebreide getuigenissen van slachtoffers en eigen onderzoek. Al eerder legden Westerse landen sancties op aan Chinese officials en bedrijven vanwege betrokkenheid bij ernstige mensrechtenschendingen in de provincie Xinjiang.

Technologie-overdracht aan China

Zakendoen in China kan riskant zijn: door de sterke mate van staatsinvloed kunnen kennis en technologie zomaar in handen komen van het Chinese leger of ingezet worden voor de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang. Terwijl Chinese investeringen in Europa steeds vaker streng worden gecontroleerd op ongewenste kennisoverdracht en staatsinvloed, bestaat er geen vergelijkbaar mechanisme voor samenwerkingen tussen Europese en Chinese bedrijven en investeringen in China — met alle risico’s van dien.