Argos

De banken en hun risicoklanten: een zaak voor de rechter

Elke dag raken zo’n 10 bedrijven in Nederland hun bankrekening kwijt omdat hun bank hen niet meer vertrouwt. Verdachte transacties, connecties met veroordeelde criminelen, onverklaarbare omzetstijgingen: allemaal schijnbaar voldoende reden voor banken om afscheid te nemen van een klant. Het aantal éénzijdige opzeggingen door banken is verdubbeld in vijf jaar tijd.

Een productie van: Allart van der Woude

Daarmee valt ook een stijging te verwachten in het aantal klanten dat naar de rechter stapt om hun bankrekening te behouden.

Dit valt niet los te zien van de megaboetes die de toezichthouder heeft uitgedeeld aan de banken. Ruim een miljard euro hebben ze al moeten betalen, naar verwachting slechts het begin. De banken beloven beterschap, en zeggen alles op alles te zetten om hun zaken op orde te krijgen. Maar kunnen ze daar in doorslaan? Kan witwasbestrijding zó belangrijk worden, dat de toegang tot het financiële stelsel eronder lijdt? We bespreken het met Joras Ferwerda van de Universiteit van Utrecht, expert op gebied van banken en witwassen.

Zaterdag 29 april, 14 uur, NPO Radio 1
sprekers

Joras Ferwerda

Witwas-expert en econoom Universiteit van Utrecht (UU)

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrond

Nederlandse bedrijven onderdeel van Deens witwasnetwerk

Wat hebben een Nederlandse zuivelgigant, Deense drugsbendes en Iraakse ondernemers met elkaar gemeen? Alle drie zijn ze verwikkeld in een internationaal witwasnetwerk, en maar één van hen heeft er weet van. Uit onderzoek van Argos en Platform Investico blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven zich op grote schaal voor het karretje laat spannen van de Deense georganiseerde misdaad.

Curaçaos roulette

De online gokindustrie op Curaçao is anoniem, grenzeloos en zonder overheidstoezicht, met alle risico’s van dien. Is hier sprake van roulette met een land als inzet?

Dahir A., onderzoeksjournalist of afperser?

Deze week diende een kort geding van de Somalische bank Dahabshiil tegen Dahir A. De bank wil dat hij stopt met zijn negatieve berichtgeving. Ze beticht A. van aanhoudende valse beschuldigingen en laster.