Argos

De belaste erfenis van het Toeslagenschandaal

Het Toeslagenschandaal treft niet alleen ouders, maar ook hun kinderen. Jongeren hebben door hun armoedige jeugd vaak zelf schulden gemaakt en veel gewerkt om eerste levensbehoeften voor zichzelf en het gezin te kunnen betalen.

Een productie van: Barbara Schreuders

Ze zagen hun ouders ongelukkig zijn of afglijden. Sommigen gleden zélf af naar de wereld van het snelle geld, anderen zijn vervreemd geraakt van thuis of zelfs uithuisgeplaatst. 

Steeds meer gedupeerde meerderjarige kinderen komen voor zichzelf op en organiseren zich. Ze willen net als hun ouders met een schone lei aan de rest van hun leven kunnen beginnen. De geboden compensatie aan de kinderen is daarvoor niet toereikend. 

Argos over de belaste erfenis van het Toeslagenschandaal.

Zaterdag 17 juni, 14 uur, NPO Radio 1
sprekers

Celine (26)

Als kind van gedupeerde ouders slachtoffer van het Toeslagenschandaal

Stans Goudsmit

Kinderombudsvrouw Rotterdam, zet zich samen met haar collega Marianne van den Anker en haar team in voor de Toeslagenslachtoffers

Stella (25)

Als kind van gedupeerde ouders slachtoffer van het Toeslagenschandaal

Diana

Slachtoffer van het Toeslagenschandaal, moeder van Mike (25)

Hülya Kat

Tweede Kamerlid (D66)

Barbara Schreuders

Onderzoeksjournalist Argos

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrond

Kind van het Toeslagenschandaal: 'Ik wil niet in de min staan bij de overheid'

“What about us, what about the kids?" Half april spreekt Celine (26) tijdens een gemeenteraadsvergadering in Rotterdam de zaal toe. Ze staat er als initiatiefnemer van het vers opgerichte jongerenpanel, dat opkomt voor de kinderen en jongeren van het Toeslagenschandaal. 

Kinderombudsvrouw: 'Er is geen politieke wil om het goed te regelen voor de Toeslagenkinderen'

Stans Goudsmit werkt als kinderombudsvrouw in Rotterdam. Volgens haar doet de landelijke overheid er niet voldoende aan de kinderen van het Toeslagenschandaal te helpen. ‘Die hele hersteloperatie is ingericht op de ouders.‘

Autoriteit Persoonsgegevens roept gemeenten op matje om verboden fraude-algoritme

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) eist van vijf gemeenten opheldering over het gebruik van de ‘fraudescorekaart’, een verboden algoritme dat jarenlang risicoscores gaf aan mensen met een bijstandsuitkering. Ook moeten de gemeenten van de toezichthouder in kaart brengen hoe ze eventueel geleden schade door slachtoffers van het systeem gaan repareren.

Hoe Rotterdam haar burgers op de digitale snijtafel legt

De gemeente Rotterdam kent bijna 30.000 mensen in de bijstand. Zo’n 1.000 daarvan worden elk jaar onderworpen aan een uitgebreide controle vanwege een verdenking van ‘onrechtmatigheden’. Bijvoorbeeld omdat ze een cadeau aannemen, een betaalde klus niet doorgegeven of een formulier verkeerd invullen.

Jarenlang onterecht bestempeld als fraudeur: ‘Ik heb alles altijd naar eer en geweten gedaan’

Tot vorig jaar maakten nog zeker vijf gemeenten gebruik van de zogenoemde ‘fraudescorekaart’: een algoritme dat mensen wel of niet zou bestempelen als fraudeur. Naar aanleiding van eerder onderzoek van Argos richtte de vakbond FNV in juli 2022 een meldpunt op voor mensen die meenden slachtoffer te zijn geworden van deze fraudescorekaart. Een van de mensen die zich daar meldde, is Anne Marie Appeldoorn.