Argos

De donkere wereld van illegale handel in zelfdodingsmiddelen

Wat als je klaar bent met leven maar niet in aanmerking komt voor euthanasie? Sommige mensen kiezen ervoor zelf op zoek te gaan naar een humane manier om te sterven. Online proberen zij daar de juiste middelen voor te vinden. Een van die middelen is het illegale medicijn Nembutal. Via talloze websites kun je dit bestellen. Maar er blijken mensen te zijn die misbruik maken van deze kwetsbare groep.

Door: Hansje van de Beek en Yonah Sint Nicolaas

De fraude neemt grote vormen aan. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie heeft inmiddels bijna 300 sites achterhaald die illegale medicatie lijken te verkopen, zoals nembutal. Sinds 2021 zijn er in Nederland 64 aangiften gedaan van oplichting, waarschijnlijk een fractie van het werkelijke aantal.

Verschillende partijen proberen de oplichters tegen te gaan. Maar dat blijkt niet makkelijk te zijn. Verdachten bevinden zich veelal in het buitenland, wat het voor de politie moeilijk maakt hen te vervolgen. Exit International, een organisatie die strijdt voor een humaan legaal zelfdodingsmiddel, maakte een site waar oplichters vermeld staan: www.Nembutalscams.com. Zij geven aan dat er op dit moment geen enkele betrouwbare verkoper is. In Argos laten we zien hoe de zwendelaars te werk gaan en wat de politie doet om hen aan te pakken.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Zaterdag 11 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

journalist Hansje over de uitzending

sprekers

Olax*

Is meerdere keren opgelicht toen hij Nembutal probeerde te verkrijgen *Niet zijn echte naam

 

Hans van Amstel – Jonker

Vrijwilliger bij Exit International, een organisatie die zich inzet voor een legaal verkrijgbaar zelfdodingsmiddel

Gijs van der Linden

Is teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie

Herman Rutten

Projectvoorbereider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie

achtergrond

Opgelicht met zelfdodingsmiddel: “Ik kan er met mijn kop niet bij waarom iemand zoiets zou doen”

In Nederland kan je, als je niet meer wilt leven, een aanvraag doen voor euthanasie met behulp van een arts. Mensen die hiervoor niet in aanmerking komen, proberen uit wanhoop soms online aan andere middelen te komen om hun leven te beëindigen. Nembutal is een van deze middelen. Olax (36) deed meerdere pogingen om Nembutal te bestellen, maar werd telkens opgelicht.

Politie: 64 aangiften van oplichting met illegaal zelfdodingsmiddel

Sinds 2021 hebben 64 mensen aangifte gedaan, omdat zij zijn opgelicht toen zij een zelfdodingsmiddel probeerden te bemachtigen. Dit is waarschijnlijk een fractie van het werkelijke aantal, laat het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie aan Argos weten. Daarnaast hebben zij inmiddels bijna 300 sites in beeld waar medicatie te bestellen lijkt te zijn, die alleen via een arts voorgeschreven mag worden.

Een levensgroot geschenk: orgaandonatie na euthanasie

In de zomer van 2020 ging de veelbesproken nieuwe donorwet in. Mensen die hun keuze niet bij de overheid opgeven zijn automatisch donor. Ondanks een recordaantal orgaandonaties is de wachtlijst nog lang. Afgelopen jaar overleden er 292 mensen die op de wachtlijst stonden.

‘Een doodswens hoeft geen euthanasiewens te zijn’

Het aantal euthanasieverzoeken neemt toe in Nederland. Patiënten die psychisch lijden en een doodswens hebben, moeten bij het Expertisecentrum Euthanasie (EE) gemiddeld twee jaar wachten op hulp. Maar een klein groepje artsen wil euthanasie bij deze groep uitvoeren. Ethicus Rosalie Pronk deed onderzoek naar euthanasie in de psychiatrie.

Geen tijd om te wachten op euthanasie

Steeds meer mensen in Nederland willen euthanasie en dat zorgt voor problemen. Op papier is alles goed geregeld, maar in de praktijk moeten mensen vaak langer wachten dan hen lief is.