Argos

De journalist als spion - deel 3

Argos berichtte al eerder hoe geheime diensten journalisten voor hun karretje proberen te spannen als informanten en zelfs agenten. Nu heeft NRC-journalist Joep Dohmen nieuwe ontdekkingen gedaan. Hij vertelt over zijn onthullingen in Argos.

Een productie van: Huub Jaspers

'Wie was de mol?' schreeft NRC in het recent verschenen stuk. Om zicht te krijgen in de werkwijze van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), deed NRC onderzoek in het archief. Hieruit blijkt hoe stevig de greep op de pers was na WOII. De geheime dienst bespioneerde niet alleen menig journalist, maar schreef ook hele artikelen voor kranten en weekbladen. 

 

Zaterdag 1 april, 14 uur, NPO Radio 1
sprekers

Joep Dohmen

Journalist NRC

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrond

De journalist als spion - deel 2

‘Journalisten beschikken van nature over een informatiepositie waar anderen niet makkelijk op natuurlijke wijze aan kunnen tippen. Ze hebben voor inlichtingenwerk een heerlijke cover.’ Dit zei een voormalige AIVD-medewerker in de Argos-uitzending ‘De journalist als spion’ in november 2011. Voor een inlichtingendienst is het geen enkel probleem als een journalist informatie doorspeelt. Voor een journalist geldt dit als een doodzonde. Maar gebeurt het ook niet?

De journalist als spion

‘Ik vind het absoluut niet ondenkbaar dat ook journalisten wel eens informatie uit eigen vrije wil verstrekken aan de AIVD.’ Dat zegt oud-AIVD-medewerker Heleen de Waal in Argos. Journalisten hebben ‘een heerlijke cover’ voor inlichtingenwerk. Wettelijk is het toegestaan dat inlichtingendiensten journalisten proberen te rekruteren. Maar wat zijn daarvan de gevolgen voor de journalistiek?