Argos

De Zwarte dag van Hans: een nieuwe wending

Op 5 februari 2021 wordt het dode lichaam van Hans van de Ven zittend in bad gevonden in zijn huis in Amstelveen. Terwijl de politie het huis binnenstapt, probeert een vrouw via de achterdeur te vluchten. Toch stelt het Openbaar Ministerie geen strafrechtelijk onderzoek in en wordt Hans van de Ven begraven. Zaak gesloten. Totdat misdaadverslaggever Koen Voskuil een jaar later, op dat moment nog werkzaam bij het AD, een veelbeluisterde podcastserie over de zaak maakt onder de titel ‘De zwarte dag van Hans’. Die leidt ertoe dat het OM de zaak heropent en het lichaam laat opgraven.

Een productie van: Huub Jaspers

Het onderzoek heeft meer dan een jaar geduurd en is nu afgerond. Het NFI heeft uitgebreid onderzoek gedaan en geen gifstoffen in het lichaam aangetroffen. Het OM concludeert dat er geen aanwijzingen zijn dat Van de Ven om het leven is gebracht.

Toch blijven er veel vraagtekens. Wat deed die vrouw in het huis en waarom heeft zij niet de politie of hulpdiensten gebeld? Is Van de Ven al dagen voordat hij gevonden werd overleden? Hoe kon de schouwarts een ‘natuurlijke doodverklaring’ afgeven, terwijl er allerlei verdachte omstandigheden waren bij de lijkvinding? Waarom is het lichaam niet meteen onderzocht op giftige stoffen? Waar is het bruine koffertje gebleven dat hij altijd bij zich had? En hoe kan het dat de foto’s die de technische recherche in het huis heeft gemaakt zijn verdwenen?

Hans van de Ven had een bijzonder verleden. Hij werkte als afluisterspecialist bij de Militaire Inlichtingendienst. En Argos ontdekte dat hij in de jaren negentig actief betrokken is geweest bij een ultrageheime grote internationale afluisteroperatie. Een operatie die in 2020 onthuld werd door Argos.

 

 

Zaterdag 25 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Koen Voskuil

Journalist RTL nieuws en maker van de podcast 'De Zwarte dag van Hans'

Menso Westerouen van Meeteren

Forensisch arts en voormalig hoofd van de Forensische Dienst Den Bosch/Tilburg

achtergrond

De zwarte dag van Hans

Een man wordt dood aangetroffen in zijn bad. Een vrouw die in het huis verblijft, probeert bij binnenkomst van de politie te vluchten en wordt gearresteerd. Toch concludeert de politie dat nader onderzoek niet nodig is, de man zou een natuurlijke dood zijn gestorven.

De afluistervrienden van Nederland

 

Nederland vormt met vier andere Europese landen al decennialang het geheime afluistergenootschap ‘Maximator’. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs. Ook Argos vond aanwijzingen voor het bestaan van deze spionagesamenwerking in de eerder dit jaar onthulde cryptoleaks-documenten.

De afluistervrienden van Nederland

 

Nederland vormt met vier andere Europese landen al decennialang het geheime afluistergenootschap ‘Maximator’. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs. Ook Argos vond aanwijzingen voor het bestaan van deze spionagesamenwerking in de eerder dit jaar onthulde cryptoleaks-documenten.

De cryptoleaks van CIA en BND: ‘Dit was de inlichtingen-coup van de eeuw’

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. Nederland speelde een pikante bijrol in deze zogenaamde ‘cryptoleaks’.