Argos

Het cadeau dat de overheid meer dan 90 miljoen kostte

ICT-projecten bij de overheid hebben geen goede naam. Deze week in Argos een reconstructie van een ICT-project dat al jaren vertraging heeft en tientallen miljoenen meer kost dan van te voren gepland was.

Een productie van: Hansje van de Beek

In 2015 ontstond er grote chaos bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Er is op dat moment net een nieuwe regeling ingegaan. Mensen die gebruik maken van een persoonsgebonden budget (pgb) betaalden tot op dat moment zelf hun zorgverleners. Maar hier werd veel fraude mee gepleegd en dus werd er gekozen voor een systeem waarbij niet de pgb-houder, maar de SVB de salarissen aan de zorgverleners uitkeert. Het administratiesysteem waarmee dat moet werkt zo slecht dat tienduizenden zorgverleners veel te laat hun geld kregen. Datzelfde jaar wordt nog besloten dat er een nieuw systeem moet komen.

Er ontstaat een bijzondere situatie: zorgverzekeraar DSW stelt voor om een nieuw systeem te bouwen. De overheid hoeft daar niets voor te betalen. Het project wordt gefinancierd door Zorgverzekeraars Nederland en vervolgens is het “om niet” overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Na oplevering bleek echter dat het systeem nog verder ontwikkeld moest worden. Inmiddels zijn we tientallen miljoenen en zeven jaar verder en zijn er nog zeker 50.000 budgethouders niet aangesloten op het nieuwe systeem. Argos reconstrueert hoe het zo ver kwam. 

Zaterdag 10 juni, 14 uur, NPO Radio 1
journalist aan het woord
sprekers

Marleen Hofstede

Directeur Dienstverlening Zorg & Welzijn bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Tom Kok

Voormalig Directeur PGB2.0 bij ICTU

Conny Helder

Minister voor Langdurige Zorg en Sport

Chris Oomen

Voormalig bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW

Julia Makhmoudova

Voormalig programmamanager PGB2.0 bij zorgverzekeraar DSW

Ton Elias

Voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie ICT-projecten

Hansje van de Beek

Onderzoeksjournalist Argos

Andre Regtop

Algemeen directeur ICTU

Aline Molenaar

Directeur van de belangenvereniging van budgethouders Per Saldo

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrond

'Gratis' ICT-project kost overheid meer dan 90 miljoen euro

De kosten van een ICT-systeem dat gratis aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werd geschonken, lopen in de komende jaren waarschijnlijk op tot 94,7 miljoen euro. Dit blijkt uit een vertrouwelijke kosten-batenanalyse dat consultancybureau PwC voor het ministerie schreef en dat in handen is van Argos.