Argos

Het einde van de ontwikkelingssamenwerking?

Een school bouwen in een Afrikaans dorpje, hulp in de landbouw, medisch materiaal opsturen naar een afgelegen ziekenhuis in nood. Ontwikkelingswerk zoals we dat nu kennen bestaat nu zo’n vijfenzeventig jaar. Maar is het in de huidige vorm nog wel van deze tijd? Of is het, met alle crises in de wereld, juist meer nodig dan ooit?

Een productie van: Judith Konijn en Allart van der Woude

De Nederlandse koers is vaak veranderd, wat ontwikkelingssamenwerking betreft. Waar we ooit Friese koeien stuurden die ten onder gingen aan het Afrikaanse klimaat, liepen we later wereldwijd voorop met onze ontwikkelingshulp. In 2013 raakte Nederland door ongekende bezuinigingen die koppositie definitief kwijt, en zetten we vooral in op hulp door handel. 

Er is veel discussie over het huidige beleid, zeker nadat de inspectie van Buitenlandse Zaken de resultaten van de afgelopen tien jaar kraakte in een kritisch rapport. Toch houdt de minister vast aan haar koers, tot verbazing van experts uit de ontwikkelingssector. Daarnaast is er steeds meer kritiek op de koloniale ondertoon van veel ontwikkelingsactiviteiten - van grote overheidsprojecten tot een Ghanees schooltje gesponsord door een Nederlandse buurtvereniging. Zitten landen nog wel op de westerse hulp te wachten? 

In Argos een gesprek met experts over het belang van ontwikkelingssamenwerking, de rol die koloniaal denken daarin speelt en wat de lessen zijn voor de toekomst.

Zaterdag 4 februari, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Kees Zevenbergen

Directeur Cordaid

Sara Kinsbergen

Universitair docent culturele antropologie en ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit

Kiza Magendane

Politicoloog, schrijver en NRC-columnist

Paul Hoebink

Emeritus hoogleraar ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit

Olivier van Beemen

Onderzoeksjournalist

achtergrond

Het haperende huwelijk tussen hulp en handel

Duurzaamheid is hot. Bedrijven laten graag zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Klanten voelen zich beter over het product dat ze in hun mandje gooien en de medewerkers in de productielanden krijgen een beter bestaan. 'Hulp door handel' past ook perfect in de visie voor ontwikkelingshulp die de Nederlandse overheid het afgelopen decennium heeft gepromoot. Maar is de werkelijkheid wel zo rooskleurig als foto’s van blije ananasboeren doen vermoeden? 

Subsidieoorlog in Zambia

Journalist Olivier van Beemen reisde voor Argos naar Zambia, waar twee voormalige zakenpartners in een felle strijd zijn verwikkeld, met als inzet: een goed gevulde zak Nederlands ontwikkelingsgeld.