Plannen woonminister De Jonge onder de loep

Iedereen betaalbaar onderdak

Afgelopen weekend was er weer een woonprotest, dit keer in Amsterdam, waar voor de zoveelste keer werd gedemonstreerd tegen de woningnood in Nederland. Het is moeilijker dan ooit om aan betaalbare woonruimte te komen. Of het nu gaat om een jong stelletje met gezinsuitbreiding, een student in de grote stad, een net gescheiden ouder met kroost of een leraar die wil wonen waar hij werkt. Overal is het zoeken naar een speld in een hooiberg. En als er al iets wordt gevonden, is het vaak onbetaalbaar.

Een productie van Barbara Schreuders en Reinier Tromp

Woonminister Hugo de Jonge wil hier iets aan doen. Hij lanceerde de afgelopen weken nieuwe ambitieuze plannen om de woningmarkt in Nederland te reguleren. Gemeenten worden verplicht meer betaalbare woningen te bouwen en bij reeds bestaande woonruimte wordt scherper toegezien op de hoogte van de huren. Verhuurders die aantoonbaar huisjesmelkers blijken, riskeren straks hoge boetes.

Wethouder Wonen Floor Roduner van de gemeente Haarlem en Gert Jan Bakker, consulent bij de Stichting !Woon in Amsterdam over hoe haalbaar de plannen van minister De Jonge zijn en wat er allemaal nodig is om in de toekomst iedere woningzoekende inderdaad aan betaalbaar onderdak te helpen. Maar kan deze nieuwe wetgeving niet ook averechts gaan werken?

Zaterdag 4 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Floor Roduner

Wethouder Wonen gemeente Haarlem (PvdA)

Gert Jan Bakker

Consulent Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag bij Stichting !WOON

achtergrond

Huurleed

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de woningnood niet zo groot geweest als nu. Exploderende prijzen en een schrijnend tekort aan huizen raken niet alleen kopers, ook huurders zijn de dupe.

KAMER TE DUUR

Wie een kamer huurt, is al snel 500 euro per maand kwijt. Met een beetje pech betaal je in 700 of soms zelfs wel 1000 euro per maand. Te duurbetaalde vierkante meters, want volgens de huurwet behoren kamers tot de sociale huursector. Dat betekent dat je niet meer hoeft te betalen dan wat de kamer volgens de wet waard is. Daarvoor is een puntenstelsel ontworpen, dat de maximale huurprijs bepaalt.

Nieuwe werkwijze Huurcommissie ‘onrechtmatig’

De Huurcommissie negeerde grote interne kritiek op een nieuwe ‘efficiëntere’ werkwijze. Grote achterstanden plagen het landelijke overheidsorgaan dat geschillen tussen huurders en verhuurders moet beslechten al jaren. Om die in te lopen worden huurders en verhuurders minder vaak op zitting uitgenodigd. Inmiddels oordeelt de arbiter in meer dan de helft van de zaken slechts op basis van een papieren dossier.