Argos

Marengo: over de grenzen van de rechtsstaat

Het Marengoproces tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en 16 medeverdachten zet de afgelopen jaren de rechtsstaat op zijn kop. Drie mensen betaalden zelfs de hoogste prijs en werden vermoord, respectievelijk de broer van de kroongetuige, zijn advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. Ook rechters en officieren van justitie voelen de dreiging van geweld en willen sommige zaken niet meer aannemen of denken er zelfs aan te stoppen met hun werk. Is onze rechterlijke macht eigenlijk wel opgewassen tegen dit ongebreidelde geweld?

Door: Barbara Schreuders

Alle rechters en officieren en de advocaten van de kroongetuige leven permanent in beveiliging. De verhoudingen tussen advocatuur en het Openbaar Ministerie raken verhard door de inzet van nieuwe opsporingsmiddelen waarbij ook sommige advocaten in het vizier komen. De arrestatie, dit voorjaar, van advocaat Inez Weski, die Ridouan Taghi bijstond, is het voorlopig laatste dieptepunt tijdens Marengo. 

In Argos doen we verslag van het onderzoek van platform Investico en De Groene Amsterdammer naar de beleving van de professioneel betrokkenen, advocaten, officieren en rechters bij de daverende grondvesten van de rechtsstaat tijdens het Marengoproces.

Zaterdag 4 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Onno de Jong

Advocaat van kroongetuige Nabil B.

 

Christian Flokstra

Strafrechtadvocaat 

Max den Blanken

Strafrechtadvocaat

Peter Plasman

Strafrechtadvocaat

Marc Fierstra

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR)

Marieke Rotman

Onderzoeksjournalist Investico

Romy van der Burgh

Onderzoeksjournalist Investico

achtergrond

Betonrot in de rechtsstaat

Het strafproces Marengo, een ‘voor Nederland ongekende zaak’, staat symbool voor de toenemende verharding van de onderwereld. Hoe gaan advocaten, officieren van justitie, rechters en misdaadverslaggevers om met de voortdurende dreiging? De impact op de Nederlandse rechtsstaat in negen hoofdstukken.

Een samenwerking tussen onderzoeksplatform Investico, de Groene Amsterdammer en Argos

Misdaadjournalisten, advocaten en magistraten: rechtsstaat staat onder druk

Enquête: Betrokkenen Marengo vertellen over hun ervaringen

Onder journalisten, officieren, rechters en advocaten leven grote zorgen over de weerbaarheid van de rechtsstaat. Dat blijkt uit meer dan 30 interviews met betrokkenen door Investico en De Groene Amsterdammer. Toenemend geweld en bedreigingen tegen medewerkers in het rechtssysteem veranderen de manier waarop juristen en journalisten hun werk uitvoeren, vertellen zij in een stuk dat vandaag verschijnt bij De Groene Amsterdammer.