Argos

Mensenrechtentoets uitbesteed bij versoepeling wapenexport

Tijdens het zomerreces, toen het kabinet Rutte IV al lang en breed demissionair was, kwam de regering met een brief om het Nederlandse wapenexportbeleid te versoepelen. Het demissionair kabinet noemde het ‘Europese convergentie van het wapenexportbeleid’. Maar wat betekent dat nou precies en waarom zou Nederland van hun strikte ‘mensenrechtentoets’ af willen?

Door: Rik Delhaas

Nederland staat binnen de Europese Unie te boek om haar strikte wapenexportbeleid. Hierbij wordt getoetst of het defensiematerieel niet ingezet kan worden bij mensenrechtenschendingen door het land dat de spullen aanschaft. Nederland produceert nauwelijks complete wapensystemen. De Nederlandse defensie-industrie levert vaker onderdelen voor wapens die elders worden samengesteld en in elkaar gezet. Ook voor die onderdelen moet nu nog een exportvergunning worden aangevraagd. 

Het kabinet stelt nu voor om de exportvergunning te laten aanvragen in het land waar het complete wapensysteem wordt gemaakt, waardoor dé facto het Nederlandse strikte exportbeleid wordt afgeschaft. De Tweede Kamer moet nog met dit beleidsvoorstel instemmen. De defensie-industrie pleit hier al langer voor, maar niet iedereen is hier blij mee.

 

Zaterdag 18 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Job van Harmelen

Directeur communicatie Thales Nederland

Bettina Tammes

Directeur overheidsrelaties Thales Nederland

 

Jasper van Dijk

Tweede Kamerlid voor de SP

Dick Zandee

Defensie-expert van Instituut Clingendael

achtergrond

25 jaar wapenexportbeleid, een debat

De wereld is op veel plaatsen in oorlog. Wapenhandelaren doen goede zaken.Nederland staat in de toptien van wapenexporterende landen. Maar dat gebeurt niet ongecontroleerd. Deze week debatteerde de Tweede kamer over het wapenexportbeleid. Er zijn criteria waaraan een land moet voldoen voordat het wapens en defensiematerieel geleverd kan krijgen. Hoe goed werken die criteria? Wordt Nederlands materieel gebruikt in de oorlog in Jemen? Wat zijn de kansen voor een Europees wapenexportbeleid? Een debat met Bettina Tammes van Thales, producent van defensie materieel, Michiel Servaes, van de PvdA-fractie en onderzoeker Martin Broek.