Argos

Politiegeweld: hoe straffen het leren in de weg zit

"Wij vinden het belangrijk om te leren van dit soort situaties en te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen”. Zo klonken de woorden van Frank Paauw, politiechef in Amsterdam, na het fatale incident met Sammy Baker. De jonge, Duitse toerist was in verwarde toestand aangetroffen. Bij een poging hem te overmeesteren, schoot de politie hem dood.

Door: Allart van der Woude

Politiechef Paauw spreekt namens de hele landelijke politie, wanneer hij zegt te willen leren van politiegeweld. In 2019 werd het héle stelsel rondom het melden en leren van geweld omgegooid bij de landelijke politie. Bij het beoordelen van politiegeweld zou het niet meer alleen gaan om "Mocht dat wel?", maar ook om "Was dat nou wel nodig?"

Argos dook in de hervormingen, beloftes en ambities van de politie: leren ze wel van hun eigen geweld? We stuitten op een dwarse korpscultuur, verstrengelde belangen, én wijdverbreide angst voor strafrechtelijke vervolging.

Zaterdag 7 oktober, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Ronald Jaspers-Focks

Operationeel expert politie-eenheid Midden-Nederland

Otto Adang

bijzonder hoogleraar Veiligheid en Collectief Gedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen en lector Openbare Gevaarbeheersing aan de Politieacademie

Joris Knol

Chef afdeling Veiligheid, Integriteit & Klachten (VIK) politie-eenheid Noord-Holland

Naomi Macnack

Onderzoeker en specialist politie-eenheid Noord-Holland

Jeroen Zoeteman

Directeur Behandelzaken bij Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam

achtergrond

Het laatste kwartier van Sammy

Drie jaar geleden komt de Duitse fitness-influencer Sammy (23) in Amsterdam om het leven door politiekogels. De agenten die Sammy doodschieten worden niet vervolgd. Het was noodweer, zegt het OM, omdat Sammy in de laatste momenten van zijn leven een ‘onmiddellijk dreigend gevaar’ vormde voor de agenten. Maar klopt die conclusie wel?

Verklaringen agenten over doodgeschoten Sammy Baker klopten niet

Het verhaal van de politie en het OM over wat er gebeurde toen Sammy Baker werd gedood door politiekogels, is op cruciale punten onjuist. Dat blijkt uit onderzoek van Forensic Architecture in samenwerking met Argos.

Donkere wolken boven korpsleiding politie

De plannen van de top van de Nationale Politie voor de hervorming van de Landelijke Eenheid stuiten op forse kritiek van politiemedewerkers. Het rapport dat korpschef Henk van Essen deze week naar de minister van Justitie en Veiligheid stuurde, voldoet volgens hen niet aan de adviezen van de commissie-Schneiders, die de Landelijke Eenheid onderzocht. Een eerdere versie van het plan werd vorige maand al van tafel geveegd door zowel de minister als de commissie en de vakbonden.