Witwassen met cryptovaluta

In het spoor van digitale misdaadmiljoenen

Criminelen hebben de laatste jaren cryptomunten zoals Bitcoin ontdekt als handig middel om hun illegale winsten wit te wassen. Wereldwijd gaat het inmiddels om miljarden euro's. Argos dook samen met De Groene Amsterdammer in de wereld van de virtuele valuta. Een wereld vol omgekeerde pinautomaten, anoniem geld en technisch vernuftige goocheltrucs.

Door: Gidi Pols en Jochem van Staalduine

Stap voor stap volgden we het geldspoor van een drugstransactie. Met behulp van speciale software konden we zo in kaart brengen welke methodes de criminelen precies gebruiken.

Maar ook de wetgever en de opsporingsdiensten zaten afgelopen jaren niet stil. Met nieuwe regels en een aantal spectaculaire operaties lukte het om sommige methodes onaantrekkelijk te maken voor witwassers. Wat ontstond is een digitaal kat-en-muis-spel waarin criminelen steeds op zoek gaan naar nieuwe wegen in de cryptowereld.

Hoe wijdverspreid is het gebruik van bitcoins onder criminelen? Welke trucs bedachten ze? Hoe pakt het Openbaar Ministerie die aan? En hoever moeten we als samenleving gaan in het inperken van privacy ten behoeve van het dwarsbomen van witwasser?

 

Deze productie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Zaterdag 2 december, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Reinier Bredenoord

Adviseur Financieel Economische Criminaliteit bij het Openbaar Ministerie

 

Herman Vissia

Oprichter van crypto-innovatiebedrijf Byelex

Peter Engering

Medeoprichter consultancybedrijf Compliance Champs

Sjors Provoost

Softwareontwikkelaar

Arthur van Lier

Adviseur cryptovaluta en witwaspreventie

achtergrond

Naïviteit of moedwil: Deense drugsmiljoenen voor Hollandse ondernemers

Wat hebben een Nederlandse zuivelgigant, Deense drugsbendes en Iraakse ondernemers met elkaar gemeen? Alle drie zijn ze verwikkeld in een internationaal witwasnetwerk, en maar één van hen heeft er weet van. Uit onderzoek van Argos en Platform Investico blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven zich op grote schaal voor het karretje laat spannen van de Deense georganiseerde misdaad.