Argos

Het NIOD-rapport en de val van het tweede Paarse kabinet (deel 1)

Argos

Het NIOD-rapport en de val van het tweede Paarse kabinet (deel 1)

Het NIOD-rapport en de val van het tweede Paarse kabinet (I)
Deze week is het precies vijf jaar geleden dat het tweede paarse kabinet opstapte vanwege het NIOD-rapport over de val van Srebrenica. Argos maakt in twee afleveringen een uitgebreide reconstructie van de val van Kok-II, aan de hand van gesprekken met vier ministers uit dit kabinet: D66-vice-premier Els Borst, de PvdA-ministers Klaas de Vries en Jan Pronk en VVD-minister van Defensie Frank de Grave.
Spraken Pronk en De Grave voor hun beurt? Hoe is de inhoud van het NIOD-rapport binnen het kabinet besproken? Gaf onenigheid daarover de doorslag? Of was het een titanenstrijd tussen Wim Kok en Jan Pronk?
In Argos: de aftakeling van Paars, falen versus verantwoordelijkheid en
bewindslieden, die uit de school klappen over geheime beraadslagingen in de ministerraad.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het NIOD-rapport en de val van het tweede Paarse kabinet (1)

vanaf 00:02:49

Deze week is het precies vijf jaar geleden dat het tweede paarse kabinet opstapte vanwege het NIOD-rapport over de val van Srebrenica. Argos maakt in twee afleveringen een uitgebreide reconstructie van de val van Kok-II, aan de hand van gesprekken met vier ministers uit dit kabinet: D66-vice-premier Els Borst, de PvdA-ministers Klaas de Vries en Jan Pronk en VVD-minister van Defensie Frank de Grave. Spraken Pronk en De Grave voor hun beurt? Hoe is de inhoud van het NIOD-rapport binnen het kabinet besproken? Gaf onenigheid daarover de doorslag? Of was het een titanenstrijd tussen Wim Kok en Jan Pronk? De aftakeling van Paars, falen versus verantwoordelijkheid en bewindslieden, die uit de school klappen over geheime beraadslagingen in de ministerraad.

Ijzeren Rijn

vanaf 00:30:06

Ijzeren Rijn wordt met de dag een beter alternatief voor de Betuwelijn', schreef hoogleraar logistiek management Hugo Roos een kleine tien jaar geleden in de krant. Gisteren maakte minister Eurlings van Verkeer bekend dat op zaterdag 16 juni de eerste goederentrein over de Betuweroute zal rijden. Tegelijkertijd gaf hij aan dat hij dagelijks vijf tot zeven treinen toe wil staan op de IJzeren Rijn in Limburg. Hoe denkt vervoersprofessor Hugo Roos, intussen met emiraat, daar over?

De Boeken

vanaf 00:44:01

De boeken met Sjoerd de Jong, met: 1. Fleur Jurgens: Het Marokkanendrama. Meulenhoff. 2. Ariel Levy: Female Chauvinist Pigs. Meulenhoff. 3. Jan Wolkers: Dagboek 1972. Bezige Bij.