Japan

Japan was de eerste koloniale macht buiten het Westen, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog ging veel gebied weer verloren. Hoewel het land officieel geen eigen leger meer heeft sinds die tijd, zijn de relaties met de Aziatische buren nog altijd gespannen. In Europa, daarentegen, denken veel mensen bij Japan vooral aan manga, sushi en nintendo. Ook wordt het land vaak een beetje raar gevonden. Is dat terecht?

modieuze mannen in Tokio

Harajuku, een deel van de Japanse hoofdstad Tokio, staat wereldwijd bekend als hét centrum van de Japanse mode. De ideale plek dus om uit te zoeken waar de hippe Japanse jongemannen precies voor staan. En hoe kijken zij eigenlijk aan tegen hippe westerlingen? Het antwoord op deze vraag blijkt weinig met mode te maken te hebben.

Bekijk deze aflevering en meer van Daan en Yun in Japan, een serie multimediale longreads over valse verwachtingen en nieuwe inzichten, waarbij Japanners voor de verandering eens niet als 'vreemd' en 'exotisch' worden gepresenteerd.

De wereld van de manga

Japan staat werelwijd bekend om manga (stripverhalen) en anime (cartoons). Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Japanse manga en westerse strips? Hoe hebben de twee elkaar beïnvloed? En draait manga echt zoveel om seks en geweld? In deze aflevering van de serie Beeldverhaal neemt Jean-Marc van Tol, geestelijk vader van Fokke & Sukke, je vol enthousiasme mee naar Japan en doet hij ook zelf een poging om manga te tekenen.

Andere Tijden: Amerika bezet Japan

Na twee atoombommen en de capitulatie van 15 augustus 1945 werd Japan door de Verenigde Staten bezet. Veel Amerikanen zien deze bezetting als een succesverhaal. Japan werd immers een stabiele en welvarende democratie. Nu de Amerikaanse bezetting van Irak alleen maar chaos en ellende lijkt te hebben veroorzaakt, met IS als meest recente kwaad, vragen velen zich dan ook af waarom de situaties in Irak en Japan zo sterk van elkaar verschillen. Maar is de bezetting van Japan wel echt een succesverhaal?

Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Japan, namelijk Mao.