Mexico

Passie, palmbomen en de schoonheid van de Maya's en de Azteken, zo kennen toeristen Mexico. Gewelddadige drugsoorlogen, martelingen en verdwijningen: daar heeft het eigen volk mee te maken. Een land met twee gezichten dus.

Amor met een snor: Mexicaanse mariachi's

In deze uitzending van Amor met een snor reist Stef rond in Mexico-stad; een metropool waarin maar liefst 24 miljoen inwoners zich een weg banen. Stef laat zich verwennen in een hangmat en gaat met een meisje van vijftien achter de mariachi's aan, muzikanten die je kunt inhuren om jouw smachtende gevoel beter te vertolken dan je zelf zou kunnen. Maar de technieken die mannen hanteren roepen wel wat vragen op (toch weer slecht nieuws: Mexico-stad is een van de meest vrouwonvriendelijke steden ter wereld). Vergeet niet tot het einde te kijken, ontroerend namelijk!

ondertussen in... Chihuahua

Waan je heel even, één minuut, in Mexico. In Chihuahua, om precies te zijn. De hoofstad van de gelijknamige staat in het noorden van het land. Je hoort dan het 'onversneden geluid' van geluidskunstenaar Cilia Erens. Zij maakt microportretten van plekken en situaties ergens in de wereld. Erens maakte er gedurende twee seizoenen voor de VPRO Radio elke week eentje, steeds ergens anders in de wereld. Wij hebben ook die andere geluiden op één kaart gezet. Waarom we dit aanbevelen? Omdat het een beroep doet op je verbeelding. (Tip: Het geluid komt helemaal tot leven als je met een 3D-koptelefoon luistert).

Bureau Buitenland: straffeloosheid in Mexico

De zwarte kant van Mexico: de drugsoorlog en de grootschalige verdwijningen, verkrachtingen, martelingen en arbitraire arrestaties van onschuldige burgers door leger en politie. Zo verdwenen in 2014 nog 43 studenten, waarvan inmiddels bekend is dat een drugskartel ze in opdracht van de burgemeester heeft vermoord. In dit gesprek met Chris Kijne leggen twee experts uit hoe de situatie er voorstaat. Geen prettige kost, maar wel goed om te weten voordat je je biezen pakt.

Correspondent Edwin Koopman reisde daarnaast in begin 2016 mee met enkele Mexicanen uit het stadje Iguala. Daar gaan tientallen bewoners elke zondag de bergen in, op zoek naar de resten van hun vermiste kinderen en familieleden: in iets meer dan een jaar hebben zij al meer dan 145 lichamen gevonden in illegale graven. Een aangrijpende reportage over een genocide die aan het zicht ontrokken wordt en is.

Metropolis: het beloofde land

In Mexico proberen jaarlijks duizenden mensen de vrachttrein te pakken richting Amerika, op zoek naar the American Dream. Wat volgt is een barre tocht op het dak van een trein met gevaar voor eigen leven. Las Patronas is een groep vrouwen die zich het lot van deze migranten zo aantrekt dat ze dagelijks langs het spoor water en voedsel opgooien naar de migranten in de voorbij razende trein.