Deze week duiken we in Metropolis onder de douche en dompelen we ons onder in bad. We gaan mee met badderende wereldburgers.

Zo neemt Surjan uit India ruim de tijd voor zijn badritueel in een heilige vijver op 700 kilometer van zijn huis. Maar hij gaat dan ook voor de helende werking van het heilige water.

Ook Carlos uit de Verenigde Staten gelooft heilig in de power of the shower. Na een dag op straat is er voor deze dakloze New Yorker niets lekkerder dan een warme douche. Carlos wast zich in de opvang van de Franciscaner broeders in de Bronx. Als dakloze is douchen volgens hem van levensbelang. 'Je moet schoon zijn, dat is je basis. Daarmee laat je zien dat je je leven weer wilt opbouwen,' legt Carlos uit. Met een scheermes en een stuk zeep verdwijnt hij de douche in, op zoek naar waskracht.

Baden doen we natuurlijk niet alleen om schoon te blijven. Surjan uit India laat zich graag onderdompelen in de heilige vijver bij de Gouden Tempel in Amritsar. Als rechtgeaarde Sikh gelooft hij in de helende werking van het heilige water, waarmee hij de raadselachtige pijn in zijn voeten hoopt te laten verdwijnen. 'Mijn vrouw en ik bezoeken het heiligdom elke maand. Ik geloof sterk dat het baden en het aanbidden mijn pijn zullen wegnemen,' zegt Surjan, zich voorbereidend op de 700 kilometer lange treinreis naar Amritsar. Onze nieuwe Indiase correspondent Jasvinder reist met hem mee.

En tot slot kun je natuurlijk ook voor de lol in bad gaan. De familie Konda vermaakt zich graag in de Warmwater Experience Yunessun, een traditionele Japanse warmwaterbron met een twist. Zij komen hier niet voor de deugden van gemineraliseerd water, maar laten zich besproeien met wijn en koffie. 'Het is gewoon leuk om je lijf onder te dompelen in een of andere gekke vloeistof,' aldus mevrouw Konda al poedelend in het wijnbassin. Op naar het koffiebad!

meer metropolis