Hij regeert de meest gesloten staat ter wereld, en doet dat met harde hand. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Noord-Korea's Kim Jong Un het vak van despoot al zo goed onder de knie dat Bureau Buitenland hem uitriep tot Dictator van het jaar 2013.

Kandidaat drie van de negen in Bureau Buitenland's verkiezing van de dictator van het jaar was Kim Jong Un van Noord-Korea. Hij werd genomineerd door Marcel Geivaerts, reisleider in o.a. Noord-Korea. Kim won! Beluister hier hoe de jury tot dat oordeel kwam.

Troosteloze strafkampen

Geboren: 8 januari 1983
Functies: Opperste Leider van de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea). Eerste Secretaris van de Koreaanse Arbeiderspartij. Voorzitter van de Nationale Defensiecommissie van de Democratische Volksrepubliek Korea. Voorzitter van de Centrale Militaire Commissie. Opperste Leider van het Koreaanse Volksleger.
Aan de macht sinds: 2011

Van alle dictaturen is Noord-Korea de meest geïsoleerde, gesloten staat, en waarschijnlijk ook de staat die zijn burgers het slechtst behandelt. Sporadisch lekken verhalen uit van vluchtelingen, die in troosteloze strafkampen hebben geleefd in een voortdurende toestand van angst en honger. Alles in het land staat in dienst van het leger; Noord-Korea heeft het hoogste aantal militairen per hoofd van de bevolking ter wereld.

Curriculum Vitae als dictator

Kim Jong-Un is veruit de jongste kandidaat in de dictatorverkiezing en was jarig op de dag van zijn nominatie: op 8 januari 2014 werd hij 31. Hij is aan de macht gekomen door erfopvolging na het overlijden van zijn vader Kim Jong-il. De familie Kim brengt al drie opeenvolgende generaties de Opperste Leider van Noord-Korea voort. De leiders worden ook verheerlijkt, zo is grootvader Kim Il-sung ‘president voor het leven’ en bestaat een mythisch verhaal over de geboorte van Kim Jong-un.
Die is ook sinds 2011 Opperste Leider van het Koreaanse Volksleger. Dat werd hij net voordat hij leider van het land werd, hoewel hij geen militaire ervaring heeft.

De jonge leider heeft laten zien dat hij in wreedheid niet onderdoet voor andere dictators. Hij heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn ex-vriendin laten executeren, samen met andere leden van het orkest waarin ze speelde. Zijn oom, die werd gezien als zijn steunpilaar, onderging onlangs het zelfde lot. Over die executie werd door de staatsmedia niet geheimzinnig gedaan.

Dat Kim Jong-Un een agressieve aard heeft, bleek ook uit de nieuwjaarstoespraak van 2014, waarin hij dreigde met nucleaire oorlog als het conflict met Zuid-Korea zou intensiveren.

(Bronnen: Wikipedia, BBC)

Dictator van het jaar 2013