De Noorde-Koreaanse leider Kim Jong-un is gekozen tot beste despoot van de wereld in 2013. Een deskundige jury onder leiding van hoogleraar Internationaal Recht Cees Flinterman verkoos hem boven onder meer Bashar al-Assad en Abdel Fatah al-Sisi. De wedstrijd was georganiseerd door Bureau Buitenland.

extreem medogenloos

'Het was niet makkelijk', Kim Jong-un laat acht beruchte genomineerden achter zich, maar verdient deze titel ten volle. Zo is hij extreem medogenloos. En wij hopen dan ook dat hij van de prijs gebruik maakt, zo maakte de jury dinsdagavond tijdens de uitzending in Bureau Buitenland bekend. Die jury bestond uit voorzitter Cees Flinterman, Clingendael onderzoekster Bibi van Ginkel en Alette Smeulers , hoogleraar criminologie. De prijs is een enkeltje Den Haag. De winnaar wordt volgens eindredacteur Herman Schulte Nordholt vandaag op de hoogte gesteld.

Deze hele maand konden luisteraars en deskundigen leiders van over de hele wereld voordragen die, wat hun betreft, zich gedragen als een echte dictator: alleenheerser, despoot of tiran. Iemand die je zonder eerlijk proces aan honden voert, je huis door milities in de fik laat steken. Of je gewoon laat verhongeren. Van dat soort mensen. En, het moet gezegd worden : het zijn alleen maar mannen die zijn voorgedragen. Wat is dat toch?

Namen van over de hele wereld werden genoemd; hieruit zijn negen genomineerden naar voren geschoven. Drie uit Afrika, twee uit Azië, twee uit het Midden-Oosten en één uit respectievelijk Europa en Zuid-Amerika.

definitie dictator

Wat is eigenlijk een dic·ta·tor (de; m,v; meervoud: dictators, dictatoren)? Volgens de Van Dale:

1: is hij een onbeperkt gezaghebber die een schrikbewind voert. 2: heerszuchtig iemand. woordenboek.nl: alleenheerser, despoot, dwingeland, onderdrukker, tiran. mijnwoordenboek.nl: 1) Autocraat 2) Absolute heerser 3) Alleenheerser 4) Despoot 5) Dwingeland 6) Heerser 7) Iemand die grote macht heeft 8) Machtswellusteling 9) Machthebber 10) Onbeperkt gezaghebber 11) Onbepaald gezaghebber 12) Onbeperkt heerser 13) Onderdrukker 14) Onbeperkte heerser 15) Persoonsbenaming 16) Regeringspersoon bij de oude Romeinen 17) Regeringshoofd.

Wikipedia: [Rome] - Dictator (Latijn: degene die dicteert), een term die afkomstig is uit het republikeinse Rome (zie ook Romeinse Republiek), was oorspronkelijk een magistraat met vergaande bevoegdheden die in tijden van nood door de Senaat werd aangesteld voor een tijdelijke periode van 6 maanden, om orde op zaken te stellen.

Quiz

Ben je zelf al op weg een dictator te worden? Check het via deze link.