Familieleden van de belangrijkste Chinese leiders bezitten geheime bedrijven in belastingparadijzen, onthulde vandaag een internationaal samenwerkende groep journalisten. Prompt zijn hun sites onbereikbaar voor Chinezen.

De rode adel, worden ze genoemd. Directe familieleden van Chinese machthebbers hebben bijzondere privileges, en weten die te gebruiken om steenrijk te worden. Hun geld sluizen ze weg via belastingparadijzen, onthulde gisteravond een aantal kranten waaronder Trouw. Inclusief de namen. De zwager van de huidige president Xi Jinping is erbij, een zoon en schoonzoon van ex-premier Wen Jiabao, een dochter van ex-premier Li Peng. Ze staan hier in een handzaam overzicht.

De gegevens waarop die conclusies gebaseerd zijn, waren al ruim een half jaar in het bezit van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarin deze kranten participeren. Omdat het een enorme database is, duurde het zoeken naar verhalen lang. Lees hier meer over de aanpak. Het gaat om een uitgelekte database van twee trustkantoren: Porticullis TrustNet (Singapore) en Commonwealth Trust Limited op de Maagdeneilanden. Vooral de Maagdeneilanden blijken onder steenrijke Chinezen populair als vestigingsplaats voor bedrijven.

Vandaag werden de sites van alle deelnemende kranten in het ICIJ in heel China geblokkeerd, meldt Trouw. Dat zou natuurlijk niet gebeuren als de onthullingen daar schouderophalend waren ontvangen. Strikt genomen is de belastingontduiking door prominente Chinezen misschien niet illegaal, maar het ligt voor de hand dat de Chinese bevolking er niet blij mee zal zijn. Het artikel in Trouw is, als je niet in China bent, hier te lezen.

Wie dat wil, kan zelf meezoeken naar belastende feiten in de database van Offshore Leaks, zoals het bestand heet van ruim 120 duizend bedrijven, fondsen en stichtingen in belastingparadijzen. Dat gaat dus niet alleen over Chinese leiders. Je vindt er bijvoorbeeld ook Amerikaanse artsen, Griekse dorpelingen, familieleden van dictators, oplichters van Wall Street, Indonesische miljardairs en internationale wapenhandelaren, schrijven de journalisten van het ICIJ. En Nederlanders, uiteraard.