Wat kosten de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji, Rusland?

Veel, dat staat vast. Maar is het nu ruim 51 miljard euro, zoals het Zwitserse IOC-lid Gianfranco Kasper volgens de NOS zei toen hij klaagde dat eenderde van het budget opgegaan was aan corruptie? Of 37 miljard euro, de schatting die Floris Akkerman noemt in zijn artikel over de veranderingen in Sotsji? Of 40 miljard, waarvan de helft aan corruptie? Die laatste schatting komt van oppositieleider Boris Nemtsov, die er een rapport aan wijdde.

Bloomberg Businessweek komt met de schatting van 51 miljard Amerikaanse dollar, wat omgerekend zo'n 37 miljard euro is. Het lijkt er op dat de NOS zich bij dat verhaal over het Zwitserse IOC-lid vergist heeft, en per ongeluk dollars en euro's over één kam heeft geschoren. Hoe dan ook: 37 miljar euro is nog altijd meer dan alle Olympische Winterspelen tot nu toe bij elkaar hebben gekost.

Maar vooruit, nog even een weerwoord van de Russische overheid. Dmitri Kozak, als vicepremier verantwoordelijk voor het project, vindt die 37 miljard euro een misleidend getal. Volgens hem is maar zo'n 5 miljard direct aan de Spelen gerelateerd. De rest is besteed aan 'infrastructurele projecten en regionale ontwikkelingen die de staat anders ook had uitgevoerd.' Niet erg geloofwaardig.