De Europese Unie zet zwaar in op de ontwikkeling en het gebruik van drones, onthult een rapport van burgerrechtenbewegingen statewatch en TNI.

Met drones kun je leuke dingen doen. Filmen vanuit de lucht en postpakketten afleveren bijvoorbeeld – al is nog maar de vraag hoe serieus dat plan van internetwinkel Amazon werkelijk is. Maar onbemande vliegmachines kunnen ook ingezet worden voor minder onschuldige doeleinden. Oorlogvoering uiteraard, en ook het grootschalig in de gaten houden van mensen.

Europa wil de boot op dit gebied niet missen en besteedt honderden miljoenen aan de ontwikkeling van drones door met name wapenfabrikanten. En die ontwikkeling wordt vrijwel helemaal gestuurd door lobbyisten van diezelfde wapenindustrie, onthult het rapport Eurodrones, Inc.  Zonder dat burgers zich daarover hebben kunnen uitspreken. Het rapport is uitgebracht door burgerrechtenbeweging Statewatch en het Trans National.

In het rapport wordt onder meer aangetoond dat de EU een actieplan heeft om van regels af te komen die nu nog verhinderen dat drones in het burgerluchtruim ingezet mogen worden. De Europese Commissie spant zich daar ook voor in, hoewel er nooit een democratisch debat over is gevoerd. Minstens 325 miljoen euro aan Europees onderzoeksgeld is toegekend aan projecten rond drones, met name van de defensie- en veiligheidsindustrie.

Ook dubieus: de industriële lobbygroep UVS International reikt prijzen uit aan publieke functionarissen voor hun persoonlijke toewijding aan het toelaten van drones in het burgerluchtruim. Uit het rapport komt het beeld naar voren dat de EU zwaar inzet op de ontwikkeling en inzet van drones om straks de eigen bevolking tot in detail in de gaten te kunnen houden. Zonder dat die bevolking zich daarover heeft uitgesproken.

Dat rapport sluit naadloos aan op de uitzending Het veiligheidscomplex van Tegenlicht van afgelopen zondag. Vanavond (dinsdag 12 februari) wordt het rapport gepresenteerd in de Meet Up van Tegenlicht, in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Ben Hayes, een van de schrijvers, zal zijn bevindingen toelichten.

Drones, grensbewaking en privacy