In de rubriek shortlist bieden we een korte selectie uit berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag: Poetin en het associatieverdrag, leegstand in Detroit, photoshop en het schoonheidsideaal, Cameron versus Juncker, terminale patiënt trouwt in ziekenhuis.

Wat vindt Poetin van het associatieverdrag?

De EU en Oekraïne, Georgië en Moldavië hebben vanmorgen, op de dag dat de Eurotop begint, een associatieverdrag ondertekend. Hiermee zullen ze nauwer gaan samenwerken op politiek en economisch vlak. Wat vindt Poetin ervan? Hij is nog steeds zwaar gekeerd tegen het verdrag, zo schrijft de BBC. Het Kremlin zal naar verwachting handelstarieven instellen voor produkten die vanuit Oekraïne de Russische markt opkomen. Annexatie van de Krim, het verzwakken van de invloed van Kiev, economische sancties: wat zullen de Russen nog meer doen?

Journaliste laat zichzelf in meer dan 25 landen photoshoppen om wereldwijde schoonheidsidealen te onderzoeken

Soms zie je foto's van modellen zonder make-up en photoshop, beeld en realiteit blijken dan nogal uiteen te lopen (en dat is grappig, tot je bedenkt dat het net als jij ook maar gewone mensen zijn). De Amerikaanse freelance-journaliste Esther Honig bedacht hoezeer photoshop symbool is geworden voor ons schoonheidsideaal. Met het project Before & After onderzoekt ze hoe deze idealen wereldwijd verschillen. Ze gaf amateurs en professionals uit bijna dertig landen een portretfoto van zichzelf met de simpele opdracht: maak me mooi. Het resultaat is een kleurrijke blik op culturele verschillen. En nu is ze viral (zie hieronder).

Wat heeft Cameron tegen Jean-Claude Juncker?

De kogel is door de kerk. De Europese Raad heeft Jean-Claude Juncker naar voren geschoven als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. De 28 regeringsleiders van de EU-lidstaten zijn het eens geworden over de voordracht van de Luxemburger. Als er nog vetorecht was geweest... De Britten met premier David Cameron voorop hebben zich hevig verzet tegen zijn verkiezing en stelden zelfs het verblijf van de Britten in de EU ter discussie.

Leeg Detroit

Patricia Adams, moeder van twee kinderen, kan ondanks een prima baan haar huis in Detroit niet meer betalen. Adams hoopt dat ze haar woning terug kan krijgen bij een veiling in het najaar. Het is een van de vele voorbeelden in 'Motor City' Detroit, dat al tientallen jaren kampt met grote leegloop. Het inwonertal van de stad in Michigan lag in 1950 nog op bijna 2 miljoen, nu wonen er maar een half miljoen mensen. Hoewel de stad probeert voorzichtig op te krabbelen na het bankroet van 2013, staan er nog vele panden leeg. Op veilingen worden ze aangeboden vanaf $500. The New York Times maakte met behulp van Google Streetview een indrukwekkende mozaïek van alle 43.634 eigendommen.

Terminale kankerpatiënt trouwt nipt op tijd met geliefde

Een 29-jarige kankerpatiënt uit de Filippijnen is in het ziekenhuis getrouwd met de liefde van zijn leven. Rowden Go Pangcoga was druk bezig met het plannen van een droomhuwelijk, toen in mei terminale leverkanker bij hem geconstateerd. Het ziekenhuis in Manila maakte het mogelijk dat de twee nog net op tijd konden trouwen. Tien uur later bezweek Rowden.