Gebeurt er nog wat in de wereld? Onze shortlist geeft antwoord. Vandaag: geen stroom in Gaza, gruwelijke beelden ISIS, immense claim dreigt voor Argentinië, kunnen we veilig vliegen boven oorlogsgebieden?

Gaza zonder stroom

De enige elektriciteitscentrale van Gaza is door Israelisch vuur getroffen en staat in brand. 90 % van de 1.8 miljoen bewoners zit nu zonder stroom. Reparatie kan wel een jaar duren, aldus de Gaza Energy Corporation.

Arm Argentinië

Als Argentinië morgen niet de rente betaalt aan houders van $13 miljard aan staatsobligaties, zullen in één klap heel veel schuldeisers hun geld terug claimen: 29 miljard dollar. Dat kan Argentinië niet betalen. Het heeft die rente eigenlijk wel betaald, maar daarop is beslag gelegd uit naam van schuldeisers die het niet pikten dat ze achter het net visten toen het land in 2001 onder zijn schulden bezweek.

Waarschuwing: schokkende beelden

De Islamitische militanten van ISIS houden gruwelijk huis in Irak. Hoe ouderwets ze ook willen zijn - de organisatie streeft terugkeer naar Mohammedtijd na -, ze maken daarbij gebruik van een modern PR-apparaat. Zo worden dagelijks gruwelijke beelden verspreid, waarop met name militairen en minderheden het moeten ontgelden. Vooralsnog lijkt dit mediaoffensief te werken: de organisatie groeit in aanhang onder jongeren en verdient nu 3 miljoen dollar per dag aan de verkoop van olie. De vraag is: wat betekent dit voor Europa?

Kunnen we veilig vliegen boven oorlogsgebieden?

Onder meer KLM/Air France en Emirates Airlines hebben besloten niet meer boven Irak te vliegen, uit angst dat er vliegtuigen worden getroffen door raketten. Maar andere maatschappijen vliegen nog steeds boven dit gebied. Kortom, er is geen eenduidig beleid hierin, wat ook al pijnlijk duidelijk werd bij de ramp met vlucht MH17. Vandaag organiseerde de VN een 'vliegtop', met precies deze kwestie op de agenda.