Gebeurt er nog wat in de wereld? Onze shortlist geeft antwoord. Vandaag: sancties gaan pijn doen, 37 miljard boete voor Rusland, Ebola besmet Amerikanen, isis verovert wapendepot, chaos in Libië. Leuker kunnen we het niet maken.

Sancties? Auw!

Alles wijst erop dat Europa forse economische sancties gaat opleggen aan Rusland. Wat staat er op het spel? Heel veel. Voor Nederland, maar vooral ook voor Duitsland. Een opdracht van 20 miljard voor Deutsche Bahn bijvoorbeeld, en de aanleg van gaspijpleidingen ter waarde van miljarden. Toch staat de Duitse industrie erachter, zegt de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier. ‘De vrede in Europa staat op het spel.’ Dat lijkt niet overdreven, want volgens de Russische legerzender Zvezda (‘ster’) is het land bezig een omvangrijke ‘vredesmacht’ te formeren. Volgt straks een openlijke invasie van Oekraïens grondgebied? Van de rebellen moet Poetin het niet hebben, want die verliezen snel terrein.

37 miljard boete voor Rusland

Onder Poetin trekt Rusland zich al langer weinig aan van de internationale rechtsorde. Tien jaar geleden werd het oliebedrijf Yukos onteigend. De toenmalige aandeelhouders haalden vandaag hun gelijk voor het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Rusland moet hen 37 miljard euro betalen en dat besluit is definitief. Nu is de vraag: gaat Poetin de portemonnee trekken? Niets wijst erop. Volgens persbureau AFP reageerde de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergei Lavrov met de stelling dat Rusland 'alle legale middelen zal inzetten om zijn positie te verdedigen'. Maar ook als het land niet betaalt, zal de schade voor Rusland groot kunnen zijn. Wie durft er dan nog te investeren?

Ebola: twee Amerikanen besmet

MIsschien komt het doordat er elders zo veel gebeurt, of lijken de slachtoffers gewoon te weinig op ons, Nederlanders? Er is in elk geval nog steeds vrij weinig internationale aandacht voor de ebola-epidemie in West-Afrika. Zeker als je bedenkt hoe dit verder kan gaan. Tot nu toe zijn weliswaar nog geen duizend doden te betreuren, maar het superbesmettelijke virus duikt op steeds meer plaatsen op. Dit kan miljoenen levens gaan kosten. Misschien komt er meer aandacht nu ook twee Amerikanen zijn besmet. Allebei werken ze voor een hulporganisatie.

Islamisten veroveren wapendepot

Het Syrische regeringsleger heeft een gevoelige nederlaag geleden: jihadisten van de Islamitische Staat hebben de legerbasis van het 121e regiment veroverd na een strijd van drie dagen. Inclusief zware wapens, voertuigen en massa's munitie. Op foto’s die ze online hebben gezet is te zien dat ze inderdaad veel wapens en zwaar materiaal hebben buitgemaakt.

Chaos in Libië

Met alle ogen gericht op Oekraïne, Irak en Gaza had je misschien nog niet in de gaten dat ook Libië in een nieuwe fase van gewelddadigheden is beland. Vorige week werd het vliegveld van Tripoli bij vuurgevechten zwaar beschadigd, inclusief vliegtuigen. De schade bedraagt honderden miljoenen of zelfs miljarden euro’s. Nu staat een enorm brandstofdepot in brand - en niemand kan het blussen. Belangrijke EU-landen, inclusief Nederland, hebben hun burgers opgeroepen Libië te verlaten. Wie vecht er precies tegen wie? Tja, ‘rivaliserende milities’. De gevechten gaan (vooral) tussen een islamistische en een anti-islamistische groep (wat je precies ‘het leger’ moet noemen in Libië, is niet altijd helder). Trekken de jihadstrijders binnenkort ook naar Libië?