Verzamelde berichten. Novaya Gazeta vraagt vergiffenis, excuses machinist Compostela, China's Atlantis, zoenende joden en Palestijnen, en 'fraude bij Indonesische verkiezingen'.

Russische oppositiekrant: 'Vergeef ons Nederland'

Het is dan weliswaar geen krant die onder Poetin's censuur valt, toch is de voorpagina van de links georiënteerde krant Novaya Gazeta opvallend en gewaagd: 'Vergeef ons, Nederland', met vertaling naar het Russisch, prijkt in dikke letters op een paginagrote foto van het eerste konvooi lijkwagens dat woensdag onderweg was van Eindhoven naar Hilversum. De Gazeta werd opgericht door oud-president en Nobelprijswinnaar Mikhail Gobatsjov en staat bekend om haar kritische houding ten opzichte van het regime.

Joden en Palestijnen sluiten vrede op Twitter

Het is een klein en lief initiatief, met momenteel volop meewind op sociale media: foto's van Palestijnen en Israëli's met interreligieuze sympathie-uitingen, zoals een zoen, of ander pacifistisch statement. Het begon allemaal met bovenstaande foto van een joods-/(half)Arabisch koppel uit de Verenigde Staten, en via sociale media kwam er steeds meer bijval, zoals een orthodox jood, die over een muur hangt om een vrouw met een Palestijnse vlag in haar hand te kussen. Terwijl de Gazastrook rookt, bouwen sommigen liever voort op hoop op vrede. En dat vinden wij mooi. Kijk op #jewsandarabsrefusetobeenemies.

 

Machinist ramptrein Compostela: 'Sorry.'

'Ik weet niet of ik iemand van jullie met wat ik zeg enige verlichting kan brengen in jullie immense pijn.' Machinist Francisco Garzón was vorig jaar betrokken bij de treinramp bij Santiago de Compostela, die aan 79 mensen het leven kostte. Garzón zou zijn gebeld, en vergat hierdoor de remmen op tijd te activeren. Een jaar na de ramp laat de man voor het eerst in het openbaar van zich horen. Hij schreef een brief aan de regionale krant La Voz de Galicia met verontschuldigingen aan de slachtoffers en nabestaanden. Het onderzoek naar wie verantwoordelijk was loopt nog steeds.

Atlantis ligt in China en je kunt erheen op een duiktrip

Als Atlantis bestaat, dan ziet het er misschien zo uit. Shicheng was eeuwenlang een stad in de Chinese provincie Zhejiang, ten oosten van Sjanghai. Tot deze in 1959 40 meter onder water verdween na de aanleg van de Xin'an-dam. Toen de regering in 2001 een expeditie organiseerde om te kijken wat er van over was, bleek de oude stad zo goed als intact gebleven: de 16-eeuwse stadsmuren, 265 poorten, schitterend beeldhouwwerk van leeuwen, draken en historische inscripties. Het water heeft ervoor gezorgd dat de stad beschermd werd tegen erosie door weer en wind. Wil je erheen? Dat kan via enkele duikclubs. Of bekijk onderstaande clip.

Prabowo: 'Fraude bij Indonesische verkiezingen'

Een Indonesische Obama, het leek bijna te mooi om waar te zijn. Prabowo Subianto, de oud-generaal die de presidentsverkiezingen in Indonesië verloor, heeft een klacht ingediend bij het Constitutioneel Hof. Prabowo beweert dat er op 9 juli massaal gefraudeerd is. Geen verrassende reactie, zo vindt ook The National Post. Maar Prabowo zou beschikken over 10.000 kilo aan bewijsmateriaal. Hij eist dat de verkiezingen opnieuw worden gehouden.