Verzamelde berichten. Interview met militielid laat weinig twijfel over MH17, Jihad voor Israel, ebolabestrijder besmet, Indianen ten prooi aan griep, Indonesië wacht politiek vol vreugde.

‘We verwachtten een gevecht maar vonden dode burgers’

Misschien had je gisteravond al meegekregen dat in de Italiaanse krant Corriere della Sera een interview stond met een pro-Russisch militielid. Maar heb je het al gelezen? Het was een van de mannen die de trein met lichamen bewaakte, toen die in Torez stond te wachten. Maar ook een van de eersten die ter plaatse was op de rampplek. ‘We hebben een vliegtuig neergeschoten, zeiden onze meerderen. We dachten dat we zochten naar geparachuteerde Oekraïense piloten, maar in plaats daarvan vonden we dode burgers.’ Lees het hele verhaal, in het Engels, op de site van de krant.

Nederlanders op jihad voor Israel

Het CDA wil dat naast het werven ook het op reis gaan met het voornemen deel te nemen aan de gewapende strijd strafbaar wordt. De partij denkt daarbij ongetwijfeld aan moslims die naar Syrië of Irak willen afreizen. Maar hoe zit het eigenlijk met Nederlandse jongeren die zich vrijwillig bij het Israëlische leger hebben aangesloten en nu in Gaza vechten? Zijn dat dan geen jihadstrijders, vraagt Hanine Hassan zich op de site van Al Jazeera hardop af. Ze heeft een punt.

Ebolabestrijder zelf besmet

Hij zal heus ontzettend voorzichtig zijn geweest, maar Sheik Umar Khan, de arts die in Sierra Leone de leiding had bij de bestrijding van ebola, is toch zelf besmet geraakt. Waarschijnlijk wordt dat zijn dood, want dat is het lot van de meeste slachtoffers. De zeer besmettelijke ziekte grijpt nu al maanden om zich heen in West-Afrika; het einde is dus nog niet in zicht.

Indianen ten onder aan griep?

Het is waarschijnlijk snel afgelopen met de verborgen levende indianenstam die enkele jaren geleden werd ontdekt in het Amazonegebied. Vorige maand zochten stamleden contact met de buitenwereld, waarschijnlijk omdat illegale houtkap hun leefgebied bedreigde. Daarbij hebben ze griep opgelopen, een dodelijke ziekte voor deze mensen. Zelf zullen ze vermoedelijk overleven, omdat ze ervoor zijn behandeld, maar vervolgens verdwenen ze terug naar hun weerloze stamgenoten.

Politiek vol vreugde

Na weken van spanning heeft Indonesië eindelijk de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen waarbij alles op het spel stond. Niet de hardliner Prabowo, maar de ‘Indonesische Obama’ Joko Widodo heeft gewonnen. Lees zijn Obama-achtige overwinningsspeech in de Jakarta Globe. ‘Samen hebben we de verantwoordelijkheid om aan onszelf te bewijzen, en nog meer aan onze kinderen en kleinkinderen, dat politiek leuk is, dat er geluk schuilt in politiek, dat er goedheid is in politiek, en dat politiek een bevrijding is.’