Dagelijks verse berichten uit de hele wereld. Deze keer: MH17, de dood van Litvinenko, apenplagen in India, een vergeten conflict in Marokko en een mysterieus gat in de grond ontdekt.

MH17: nieuws op dinsdag 22 juli

Ontwikkelingen rond de ramp met vlucht MH17 volgen elkaar snel op. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk dan bijvoorbeeld onderstaande Twitterlijst, met onder meer tweets van enkele Ruslandcorrespondenten. Nog enkele interessante items uit de berichtgeving van vandaag:

Onderzoek naar dood Litvinenko

Er komt een openbaar onderzoek naar de dood van voormalig KGB-spion Alexander Litvinenko. Litvinenko overleed in 2006 in Londen aan de gevolgen van vergiftiging met de radioactieve stof polonium-210. De weduwe-Litvinenko drong jarenlang aan op zo'n onderzoek, maar internationale betrekkingen met Rusland weerhielden de Britse regering er tot voor kort van om dit toe te staan. Het doel: achterhalen van de ware toedracht van de moord. Zaten de Russen erachter?

Een vergeten conflict in Marokko

Tot 1976 was de Westelijke Sahara eigendom van Spanje. Toen Spanje besloot zijn koloniale bezit af te staan, claimde de Marokkaanse regering het gebied. Zij liet tienduizenden van haar inwoners zich er vestigen en hield gewelddadig huis in het gebied, maar tot de dag van vandaag is deze landclaim door geen enkele andere natie erkend. Vice trok naar de vluchtelingenkampen in Algerije en sprak Sahrawis en Polisario's die wachten op terugkeer naar hun thuisland. Bekijk deze aangrijpende documentaire hieronder.

New Delhi heeft een serieus apenprobleem

Planet of the apes comes to life in New Delhi. De 30.000 apen in de Indiase hoofdstad breken in, stelen, bijten en veroorzaken zelfs doden onder de inwoners. Het zijn vooral grijze langoeren en resusaapjes die de bewoners terroriseren. Maar de stad roept het ook wel over zichzelf af: op dagen die verbonden zijn aan de aapgod Hanuman, voeren Hindoes de aapjes. Maar op andere dagen riskeren ze daardoor gebeten te worden. Dat is riskant: 90 procent van de apen is drager van tuberculose. En dan zijn er nog mensen die illegaal apen houden, of ze verhandelen. Salon kijkt naar het apenprobleem en de aanpak die de gemeente Delhi hanteert.

Gigantisch gat in de grond van Siberiƫ ontdekt

Het gebied in Siberië heette al 'Het einde van de wereld' (Yamal), maar nu is er ook een mysterieus gat ontdekt van 80 meter breed en een nog onbekende maar tamelijk immense diepte. Hoe de krater opeens is ontstaan is onbekend, al zijn er talloze (al dan niet wilde) vermoedens: zo zou er door gaswinning in het gebied een instorting zijn geweest, is er gerept over een meteorietinslag, of zou het om een UFO-invasie gaan. Tja...