Verzamelde berichten. Neergestort vliegtuig Algerie Airlines, pad die lijkt op Jiang Zemin, Isis over besnijdenis, intieme inkijk leven Poetin, voedselschandaal China.

Neergestort: vliegtuig Air Algerie

Een Algerijns vliegtuig, vlucht AH5017, is neergestort in Mali. Het toestel was onderweg van Burkina Faso naar Algerije. Aan boord zaten 112 passagiers en 7 bemanningsleden. Volgens onbevestigde berichten waren er veel Fransen bij, 80 in totaal. Wil je op de hoogte blijven?

Isis: 'Alle vrouwen in Mosul moeten besneden. Ook met terugwerkende kracht.'

Rebellengroep Isis heeft bevolen dat alle meisjes en vrouwen in de noord-Irakese stad Mosul moeten worden besneden. Ook met terugwerkende kracht. Dat meldt de VN. De fatwa heeft mogelijk gevolgen voor 4 miljoen vrouwelijke inwoners van de stad.

Vlad, een dag uit het leven

Poetin de paria, zo kopte Newsweek gisteren. Het Amerikaanse blad heeft een minutieuze reconstructie gemaakt van het dagelijkse leven van Vladimir Poetin, uitgewerkt in een indrukwekkende longread op de website. Misschien draagt dit bij aan de mythevorming? Wij vinden het een staaltje vakwerk, dat een aandoenlijk beeld geeft van de mens Poetin. Lees maar: 'De president slaapt lang uit en ontbijt even na twaalven. (...) Hij drinkt sap. Het voedsel is altijd vers: mandenvol worden regelmatig bezorgd vanaf de landbouwgronden van de Russische patriarch Kirill. (...) De president gebruikt het internet zelden, hij vindt de schermen in schermen en de balken vol boodschappen verwarrend. (...) Hij woont niet in Moskou, hij heeft een hekel aan de stad.'

 

Het opblaasbare beeld van Jiang Zemin?

Gigantische opblaasbare gouden pad lijkt teveel op Chinese ex-premier, censuur grijpt in

Een 30 meter hoge, opblaasbare, gouden pad, drijvend op een meer en speciaal voor jou gemaakt. Best een mooi eerbetoon toch? Niet dus. Het dier, in China symbool voor rijkdom en voorspoed, zou teveel gelijkenis tonen met voormalig premier Jiang Zemin. Jiang's bijnaam tijdens diens ambtstermijn? Inderdaad: de pad. Op sociale media werd de vergelijking al snel getrokken, dus nu is ingegrepen met censuur van alles dat naar 'pad' en 'Zemin' riekt. De officiële lezing is dat het werk nogal wat wegheeft van Florentijn Hofman's immense badeendjes. Niets meer dan een goedkope replica dus. En volgens de Chinese media juist een weergave 'van de slechtste eigenschappen van de Chinese cultuur'.

Voedselschandaal China: stinkend vlees bij McDonalds en KFC

Het wordt ook wel stinky meat-gate genoemd: een voedselschandaal bij vestigingen van McDonalds, Yum! en Kentucky Fried Chicken in China. Er is op grote schaal gerommeld met de houdbaarheidsdata van vlees, waardoor biefstukken soms groen uitslaan. Lang vóór de vermelde einddatum. China is geschokt, maar wie draagt schuld?