Wat was jouw blikverruimende reiservaring? VPRO Buitenland ontving op deze oproep talloze mooie foto's en verhalen. Dionne Delnoy uit Deventer was op reis door Iran en verbaasd over de trotse vrouwen.

De eerste keer dat ik naar Iran ging had ik nogal wat vooroordelen. Vooral ten aanzien van de Iraanse vrouwen. Ik dacht toch wel een sexe aan te treffen die zwaar gebukt ging onder de macho- en religieuze onderdrukking van het regime. Wat ik echter aantrof waren prachtige zelfbewuste dames die eerder gebukt gingen onder de zwaarte van hun make-up dan onder de regels van de zedenpolitie. Een groot gedeelte van de dames ging inderdaad gekleed in ruim vallende zwarte gewaden maar het gros vertoonde zich in moderne, strakke kleding waarbij de vrouwelijke vormen duidelijk werden getoond.

En ja, die hoofddoek wordt gedragen maar de wijze waarop is multi-interpretabel. Zeer creatieve kapsels heb ik gezien, met stukjes rood of blauw haar, enorme lokken of kekke vlechtjes. En die hoofddoek hangt dan achteloos op een knot ergens op het achterhoofd. Ok, de haardracht is niet bij elke vrouw zo uitbundig geëxposeerd. De meer religieuze dames dragen hun haar keurig bedekt onder de chador.

Maar wat alle dames, al dan niet religieus, gemeen hebben met elkaar is hun fiere uitstraling en hun open houding. Allemaal willen ze met je op de foto en met je praten. Over hoe je Iran vindt en hoe je het vindt om een hoofddoek te dragen en welke Nederlandse universiteit het beste is, Wageningen of Leiden? Verrassende ontmoetingen die mijn kijk op de Iraanse samenleving voorgoed hebben veranderd!

Wegens succes verlengd!

Wat was jouw blikverruimende reiservaring? Stuur je inzending uiterlijk 31 augustus naar buitenland@vpro.nl. Geselecteerde verhalen maken kans op een buitenlandprijzenpakket en publicatie in de VPRO Gids.