Wat was jouw blikverruimende reiservaring? VPRO Buitenland ontving op deze oproep talloze mooie foto's en verhalen. Karel Meijer uit Utrecht trok in 1988 door de Verenigde Staten.

In het najaar van 1988 bezocht ik met een vriendin de Verenigde Staten (o.a. New York, Rhode Island, Kentucky en Tennessee). Er zijn twee gebeurtenissen, die mijn kijk op dit gigantische land voor de rest van mijn leven veranderd hebben.

  1. Met Amerikaanse vrienden trokken we door Kentucky en Tennessee. In Kentucky kwamen we terecht in het plaatsje Russellville. Hier bevindt zich op de hoek van Main Street en 6th Street een gebouw dat in de 19e eeuw dienst heeft gedaan als bank. Bij het gebouw stond een bord met informatie over het feit dat de bank op 20 maart 1868 overvallen was door de Jesse James Gang. Voor mij was Jesse James een karakter uit Lucky Luke. Voor Amerikanen is hij blijkbaar een figuur uit de – voor Europese begrippen – korte geschiedenis. (Een paar dagen later werd ik nogmaals geconfronteerd met het historisch besef in de VS, namelijk door de wijze waarop de voormalige woning van een zanger wordt geëxploiteerd: Graceland
  1. Onderweg van Nashville TN naar Memphis TN stoppen we bij een benzinestation, dat bijna geheel verlaten is. Buiten ons tanken er enkele locals. Een van hen hoort ons praten en komt naar mij toe, omdat zij ons accent niet herkent. Ze vraagt aan mij waar we vandaan komen. Als ik zeg uit Nederland begrijpt ze mij niet. Daarna verduidelijk ik het: “The Netherlands in Europe”. Hierop kijkt ze me verbaasd aan en zegt: “Let’s shake hands, I never met a foreigner”. Hier werd ik mij bewust van het grote verschil tussen de VS en Europa: In Nederland weet je niet beter dat er (veel) buitenland is.

Wegens succes verlengd!

Wat was jouw blikverruimende reiservaring? Stuur je inzending uiterlijk 31 augustus naar buitenland@vpro.nl. Geselecteerde verhalen maken kans op een buitenlandprijzenpakket en publicatie in de VPRO Gids.